Світлана Тихановська хоче зробити Путіна посередником / фото REUTERS

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська хоче запросити президента Росії Володимира Путіна для посередництва в переговорах із Олександром Лукашенком.

Як повідомляє Telegram-канал прес-служби Тихановської, після виступу в Бундестазі вона провела прес-конференцію із ЗМІ.

Зокрема, на запитання, чи братиме Путін участь у вирішенні білоруського питання, Тихановська відповіла, що "розв'язання політичної кризи в Білорусі - справа білорусів, а не Москви".

Відео дня

За її словами, Путін не повинен вирішувати долю білоруського народу, але вона хотіла б запросити його для медіації переговорів нарівні з представниками інших країн.

На запитання, за якою допомогою Тихановська звернулась до Німеччини, вона відповіла, що йдеться про допомогу з реабілітації поранених, підтримки студентів та незалежних журналістів.

Раніше Тихановська заявила про бажання зустрітись зі Путіним. Вона хоче отримати відповідь, чому Путін підтримує Лукашенка.

Читайте такожУ Берліні відбулась зустріч Меркель з Тихановською

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів та застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • Білоруські Telegram-канали "Країна для життя" та "Білорусь головного мозку" повідомили, що за останні чотири місяці в Білорусі було порушено понад 200 кримінальних справ стосовно 250 осіб, які насмілились висловити свою незгоду з діючим режимом.
  • 23 вересня в Мінську відбулась таємна інавгурація Лукашенка.
  • 2 жовтня Європейський Союз офіційно запровадив санкції проти 40 представників режиму Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікації президентської виборчої кампанії в Білорусі.