Боррель пояснив, до чого призведе невизнання легітимності Лукашенка / фото REUTERS

Невизнання Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі на практиці призведе до зниження рівня відносин із Євросоюзом.

Про це сказав віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель на прес-конференції після засідання Ради Євросоюзу на рівні голів МЗС країн ЄС у Брюсселі. Трансляція прес-конференції відбувалася на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

"Я вважаю, що маємо схожу ситуацію у Венесуелі, коли говоримо про Лукашенка. Ми не визнаємо легітимність президента Мадуро як президента Венесуели. Ми не визнаємо його демократичну легітимність. З тих же причин і за таких же умов ми не визнаємо демократичну легітимність пана Лукашенка, оскільки ми не віримо, що вибори були справжніми", - наголосив Боррель.

Відео дня

Він зауважив, що в Білорусі президентські вибори були сфальсифікованими.

"Невизнання демократичної легітимності не означає, що ми не визнаємо реальність. По суті, ми маємо Лукашенка у Білорусі, ми маємо Мадуро у Венесуелі. Обидва мають контроль над урядом і керування над усією країною", - сказав Боррель.

Він пояснив практичні наслідки для відносин з країнами, очільників яких не визнано легітимними.

"Ви не працюєте в однаковій мірі з тими, яких ви вважаєте демократично обраними, або з тими, яких такими не вважаєте. Чи це означає, що завтра ми відкличемо посольства? Ні... Але з точки зору наших відносин ми понизимо ці відносини", - сказав Боррель.

За його словами, наразі ведеться робота над переглядом відносин з Білоруссю.

Читайте такожЛідери ЄС цього тижня розглянуть санкції проти білоруських чиновників - Боррель

Як сказав Боррель, це матиме наслідки для участі Білорусі в ініціативі "Східного партнерства" і в зустрічах на високому політичному рівні.

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • 15 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських посадовців.
  • 17 вересня Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах та визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.
  • 21 вересня у Брюсселі глави МЗС країн-членів Європейського Союзу не змогли домовитись про санкції проти Білорусі.