Можливий наступник Володимира Путіна - Олексій Дюмін, вважають журналісти / колаж УНІАН зі скріншотів

Фахівці Центру російських і євразійських досліджень ім. Девіса при Гарвардському університеті вважають, що наступником російського диктатора Володимира Путіна може стати Олексій Дюмін.

Як повідомляє Bild, днями 71-річний Путін призначив своїм помічником губернатора Тульської області генерал-полковника Олексія Дюміна. За даними видання, раніше Дюмін працював у Федеральній службі охорони РФ. Зокрема, він охороняв російського лідера, у 2014 році "відзначився" під час анексії Криму, а потім здобув посаду заступника міністра оборони і звання героя РФ.

Зазначається, що після призначення Дюміна помічником Путіна багато хто в Росії знову заговорив про нього як про наступника диктатора. Пишуть, що він популярний серед військових і пропагандистів, його високо цінував навіть колишній ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

Відео дня

З цією оцінкою згоден і Центр російських та євразійських досліджень ім. Девіса при Гарвардському університеті. "Якщо Путін вирішить обрати наступника, Олексій Дюмін, імовірно, буде найкращим кандидатом", - вважають експерти зі США. За даними видання, Дюмін досить близький із Путіним, наприклад, раніше регулярно грав із ним у хокей, а у 2016 році розповів, що, будучи охоронцем, врятував главу держави від ведмедя в горах.

"Оглядач Bild Філіп П'ятов називає Дюміна "охоронцем від ведмедів" і зазначає, що "в російських експертних колах його вже багато років вважають можливим спадкоємцем престолу диктатора", - зазначено в публікації.

Цікаві новини - Росія в центрі уваги

Як повідомляв УНІАН, Володимир Путін призначив екс-секретаря Ради безпеки Миколу Патрушева і губернатора Тульської області Олексія Дюміна своїми помічниками в адміністрацію президента. Підвищення отримав помічник президента Максим Орєшкін, він став заступником керівника адміністрації президента.

Сергій Кирієнко, Олексій Громов і Дмитро Козак зберегли посади заступників глави адміністрації президента, керувати нею продовжить Антон Вайно. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков розповів, які функції будуть в адміністрації президента у тих, хто отримав нові призначення. Зокрема, Дюмін буде куратором щодо питань ОПК, спорту і займатиметься Держрадою, а за Патрушевим - питання кораблебудування тощо.

Довідка УНІАН. Олексій Дюмін (народився в Курську 28 серпня 1972 року) - помічник Володимира Путіна з 14 травня 2024 року. Герой РФ, генерал-полковник, кандидат політичних наук. За оцінками політологів-експертів фонду "Петербурзька політика", на 2017 рік Дюмін входив до трійки ймовірних наступників Путіна.

Згідно з відкритими джерелами, Дюмін 1995 року розпочав службу у ФСО Росії, в управлінні президентського зв'язку в Головному управлінні охорони. Працював із Борисом Єльциним і Віктором Черномирдіним. Був офіцером охорони в Службі безпеки президента в період першого і другого президентства Володимира Путіна. Коли диктатор очолив уряд, Дюмін став його особистим ад'ютантом, у якийсь період поєднував цю службу з посадою начальника управління СБП - співробітники цього підрозділу були особистою охороною Путіна. Сам Дюмін заперечував, що коли-небудь був у Путіна ад'ютантом.

За деякими даними, Дюмін у 2014 році був заступником начальника ГРУ, командувачем силами спеціальних операцій Росії, які зіграли одну з ключових ролей в анексії Криму Росією. Різні джерела пишуть, що він спланував і керував операцією з екстреної евакуації в РФ Віктора Януковича в ніч на 23 лютого 2014 року, хоча сам Дюмін назвав це "міфами".

Батько Дюміна - генерал, військовий медик, начальник 4-го управління Головного військово-медичного управління Міністерства оборони РФ (із серпня 2013 року), який входив у 1990-ті роки до найближчого оточення міністра оборони РФ (1992-1996) Павла Грачова. Молодший брат - Артем Дюмін, бізнесмен.

Вас також можуть зацікавити новини: