Такий вигляд має паркан на кордоні Польщі з Білоруссю / Скріншот

Розв'язана Росією повномасштабна війна проти України втягує все більше країн у свою орбіту. Ті, хто не планував озброюватися, тепер озброюються прискореними темпами і посилюють свою оборону. 

Журнали проекту FreeДом нагадали, що Польща має 186 км сухопутного кордону з Білоруссю, яка відіграє роль союзника окупантів. 

У цій ситуації Польща прискореними темпами будує нову систему безпеки на своєму кордоні. Крім стіни, яка була зведена в рекордні терміни, Збройні сили Польщі отримують допомогу від партнерів по НАТО і будують багатоступеневу лінію оборони. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак нещодавно анонсував черговий етап переозброєння. Також ця країна підписала договір про постачання 32 суперсучасних винищувачів F-35A на суму 4 млрд 600 млн доларів. Правда, літаки надійдуть лише в 2024 році.

Для посилення угруповання НАТО на східному фланзі Британія перекинула до Польщі танкову роту, 14 танків і тягачі супроводу. Раніше Польща підписала контракт на 6 млрд дол. на поставку сучасних танків виробництва США M1 "Абрамс". 

Все в рамках розуміння загроз з боку РФ і її сателіта Білорусі. Про це президент Польщі Дуда говорив ще під час саміту НАТО в Мадриді.

"А що ж буде із застарілим озброєнням, особливо радянського зразка, яким зараз володіє Польща? Всі вони можуть бути передані Україні і допомогти, хоч і в обмеженому варіанті, деякі зони повітряного простору України від агресії РФ", - йдеться в сюжеті.

Переозброєння армії Польщі йде зараз швидкими темпами. На тлі реальної загрози з боку РФ і Білорусі у Польщі немає іншого виходу як просити партнерів по НАТО допомогти в обороноздатності якомога швидше. А розгортання ракетних дивізіонів типу "Іскандер" і "Точка-У" на території Білорусі поблизу кордонів з Польщею змушує НАТО відповідати симетрично.

"Частково тиск з боку Росії та Білорусі на Польщу вигідний Україні: партнери Польщі по блоку НАТО посилюють її обороноздатність, а звільнені таким чином озброєння радянського зразка можуть передаватися на потреби ЗСУ. Надати його можуть в найкоротші терміни і на ньому не потрібно навчити українську армію", - підсумували в сюжеті.

Раніше головнокомандувач прикордонної служби Томаш Прага заявляв, що Польща побудує систему спостереження на кордоні з Калінінградською областю Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: