Ібрагім Раїсі - президент Ірану / скріншот

Можлива смерть чинного президента Ірану Ібрагіма Раїсі може створити певні проблеми в керівництві держави. Про це пише близькосхідний кореспондент британського агентства Sky News Алістер Банколл.

Він зауважує, що в Ірані президент не є главою держави, а займає другий щабель в державній ієрархії після "Верховного лідера", яким є аятолла Алі Хаменеї. В разі смерті Раїсі, буде призначено дострокові вибори президента, а його обов’язки до того часу виконуватиме віце-президент Мохаммад Мохбер.

Наступником Раїсі, швидше за все, буде обрано кандидата, якого рекомендуватиме Верховний лідер Хаменеї. "Звичайно, ще один ультраконсервативний прибічник жорсткої лінії", – пише журналіст.

Відео дня

Сам Ібрагім Раїсі в народі є не надто популярним, але його смерть може стати тригером для далекосяжних наслідків. За словами британського журналіста, потужні антиурядові демонстрації, які з великими зусиллями вдалося приборкати у 2022 році, можуть поновитися. 

"Всередині Ірану також є багато дисидентських груп, включаючи відгалуження "Ісламської держави", які можуть спробувати скористатися цією ситуацією", – зауважує оглядач.

У довгостроковій перспективі смерть Раїсі може мати наслідки навіть для верховного лідера. 

"Для релігійних і консервативних іранців смерть Раїсі буде причиною для жалоби; однак для багатьох це буде смерть людини, у якої були закривавлені руки", – переконаний оглядач. 

Аварія гелікоптера з президентом Ірану: що відомо

Як писав УНІАН, у неділю державні ЗМІ Ірану повідомили про "жорстку посадку" вертольота, яким летів президент країни Ібрагім Раїсі. Аварія сталася у важкодоступній місцевості, тому рятувальники нібито досі не змогли знайти місце пригоди.

При цьому іранські ЗМІ подають суперечливу інформацію про стан президента. Спочатку писали, що з ним усе гаразд, але пізніше стали повідомляти, що його доля залишається невідомою.

Вас також можуть зацікавити новини: