Учасники акцій зібралися на центральних вулицях столиці, щоб пройти маршем центром Варшави / фото REUTERS

У Варшаві проходить масштабна акція протесту проти фактичної заборони на аборти. Зафіксовані випадки сутичок з противниками абортів.

Про це повідомляє TVP.

О 16:00 за місцевим часом учасники акцій зібралися в трьох різних місцях - на Замковій площі, площі Артура Завіші і біля будівлі Канцелярії прем'єр-міністра. Пізніше всі три колони протестуючих зійшлися в районі Рондо Дмовського.

Відео дня

Протестувальники тримають в руках плакати, вимагаючи дозволу права на аборт, а також відставки уряду. Одне з головних гасел сьогоднішньої акції - "Легалізація абортів - без компромісів".

Як повідомляє Польське Радіо, представники організацій, які виступають проти права на аборт, кидали в натовп димові шашки і нападали на учасників маршу.

До провокацій дійшло на Замковій площі на самому початку протесту, коли група людей в масках вибігла з боку Старого міста і почала запускати в протестуючих сигнальні ракети. У підсумку поліції вдалося взяти ситуацію під контроль, а протестувальникам – почати свою ходу.

Читайте такожПротести в Польщі: заборона абортів обвалила рейтинг правлячої партії

Пізніше органам правопорядку знову довелося втрутитися в районі вулиць Карова і Віслострада.

"Поліцейські вжили рішучих заходів проти груп футбольних хуліганів, які погрожували безпеці інших людей, а також використовували піротехніку в районі вулиць Віслострада і Карова», - повідомили в комендатурі столичної поліції.

Одночасно з акцією у Варшаві протести проходять в багатьох містах Польщі, а також біля посольств в європейських країнах.

За останніми даними, як повідомляють польські ЗМІ, поліція Варшави виставила кордон перед будинком Качинського. Туди прибуває все більше учасників протесту.

Читайте такожДуда уперше прокоментував протести в Польщі через заборону абортів (відео)

Заборона абортів у Польщі

  • У жовтні Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів у країні через проблеми розвитку плода. Жінкам дозволено переривати вагітність тільки на підставах згвалтування, інцесту або ризику здоров'я для матері.
  • Рішення суддів викликало обурення з боку громадськості. І вже ввечері на вулиці Варшави вийшли сотні жінок, вимагаючи від влади скасувати заборону. До позиції суспільства приєдналися і опозиційні політики.
  • У Раді Європи постанову суду назвали "сумною для жіночих прав".