REUTERS

Флотилія військових кораблів у супроводі вертольотів і військового літака пройшла каналом, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Флотилію очолювала яхта "Ель Хоррия", на борту якої перебував президент Єгипту Абдель Фаттах Сісі.

За словами єгипетського президента, будівництво дублювальної ділянки Суецького каналу довжиною в 35 км і розширення русла в решті частини було необхідним країні для розвитку економіки після кількох років політичної та економічної нестабільності.

Відео дня

Читайте такожВ Єгипті випустили марку на честь відкриття нового русла Суецького каналу

Реалізація проекту коштувала Єгипту 8,2 млрд доларів, на будівництво пішов лише рік.

Основною метою робіт було забезпечення двостороннього руху суден. Надалі з півдня на північ судна будуть слідувати за старим, а з півночі на південь по новому руслу. Це дозволить уникнути заторів і очікувань, скоротить час проходження каналу з 18 до 11 годин і підвищить добову пропускну здатність з 49 до 97 кораблів.

Суецький канал забезпечує 7% світового морського вантажообігу, відіграє ключову роль у постачанні Європи близькосхідною нафтою, а для Єгипту є другим після туризму джерелом валютної виручки. Як очікується, дублер підвищить дохід Єгипту від експлуатації водного шляху в 2,5 разу - до 13,2 млрд доларів до 2023 року з нинішніх 5,3 млрд доларів.