Фінська компанія Nokia оголосила про скорочення кількості нових моделей смартфонів майже удвічі.

Тільки за цей рік Nokia випустила 20 нових моделей. "У 2010 році у нас буде більш сфокусований портфель, ми позбавимося непотрібної диференціації", - повідомив глава департаменту Research & Design смартфонів Nokia Антті ВАСАРА.

Водночас, виконавчий директор Nokia Оллі-Пекка КАЛЛАСВУО пообіцяв знизити вартість нових смартфонів.

Відео дня

За словами експертів, Nokia бере приклад з успішних конкурентів - iPhone і Blackberry, що мають всього декілька, але дуже яскравих моделей. Утім, думки фахівців щодо ефективності подібного кроку розділилися.

Так, аналітик Bernstein П`єр ФЕРАГЮ вважає, що скорочення асортименту може обернутися проти Nokia, оскільки саме широкий модельний ряд завжди вважався однією з сильних сторін фінського виробника.

Пабло ПЕРЕС-ФЕРНАНДЕС з MKM Partners звернув увагу, що у портфоліо компанії дуже багато схожих ззовні і за функціями моделей: "У клієнтів розбігаються очі. Скорочення модельного ряду за умови поліпшенні його якості - сильний хід".

В Україні Nokia регулярно оновлювала модельний ряд для нарощування ринкової частки в сегменті смартфонів. Але якщо раніше випуск нових моделей призводив до підвищення продажів, зараз, на думку власників мереж з продажу мобільних телефонів, бум смартфонів сходить нанівець.

На їхню думку, позиції Nokia в Україні, яка займає 3/4 сегменту смартфонів, можуть похитнути і Android-смартфони, які з`являться на ринку наступного року.

ТСН