Вимоги голови Служби безпеки України Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА до співробітників Федеральної служби безпеки Росії, які працюють у складі Чорноморського флоту, залишити українську територію після 13 грудня суперечать договору про базування ЧФ РФ.

Про це кореспонденту УНІАН у Москві сказав російського керівник Центру військового прогнозування Анатолій ЦИГАНОК.

«Відповідно до договору Чорноморський флот не підкоряється українській владі. Співробітники нашої Федеральної служби (безпеки) в рамках дій ЧФ відповідають за безпеку флоту», - сказав А.ЦИГАНОК.

Відео дня

Він припускає, що таке заява в Україні зроблена «для внутрішнього користування», щоб показати, як СБУ забезпечує безпеку держави.

А.ЦИГАНОВ вважає, що у зв`язку з цим представники ФСБ не реагують на заяву В.НАЛИВАЙЧЕНКА.

«Судячи з усього, хочуть представити співробітників ФСБ як осіб, які несуть небезпеку для України, в чому я глибоко сумніваюся», - наголосив він.

Центр громадських зв`язків ФСБ Росії відмовився коментувати УНІАН заяву В.НАЛИВАЙЧЕНКА.

Як повідомляв УНІАН, В.НАЛИВАЙЧЕНКО заявив, що після 13 грудня всі співробітники ФСБ Росії на Чорноморському флоті РФ мають залишити територію України. За його словами, про цю вимогу російську сторону сповістили офіційними каналами.

За словами керівника СБУ, на ЧФ РФ зараз працює 19 офіцерів ФСБ, які займаються контррозвідувальною діяльністю.

В.НАЛИВАЙЧЕНКО також заявив, що всі функції, передбачені українським законодавством, зокрема з безпеки російських моряків, покладено на підрозділи військової контррозвідки СБУ в Севастополі і Сімферополі.

Раніше в інтерв`ю російській «Независимой газете» В.НАЛИВАЙЧЕНКО заявив, що СБУ своїми силами забезпечуватиме безпеку базування Чорноморського флоту.

За його словами, СБУ і ФСБ є надійними партнерами, співпраця яких регулюється спеціальною міжвідомчою угодою.