Російська громада Криму заявляє про підтримку лідера Партії регіонів Віктора ЯНУКОВИЧА на президентських виборах, намічених на січень 2010 року.

«Російська громада Криму, керуючись першорядними інтересами російськокультурного населення Криму й України, заявляє про свою підтримку на виборах Президента України лідера Партії регіонів ЯНУКОВИЧА», - сказано в заяві організації, текст якої в неділю розповсюдила її прес-служба.

Російська громада Криму висловлює впевненість у тому, що ЯНУКОВИЧ на посту глави держави «буде максимально ефективно представляти і відстоювати демократичні цінності в розвитку сучасної України».

Відео дня

Разом з тим, Російська громада звертається до лідера Партії регіонів із закликом «в найкоротші терміни вжити всіх необхідних заходів для нормалізації громадсько-політичної ситуації в Криму». На думку авторів заяви, дестабілізація була викликана діями «регіонала» Анатолія ГРИЦЕНКА, який очолює кримський парламент.

Крім того, Російська громада вважає неприпустимими «образливі висловлювання» на адресу «провідних російських організацій» півострова з боку заступника голови Партії регіонів Василя ДЖАРТИ, який займається автономією по партійній лінії. «Такі висловлювання представника Партії регіонів у Криму підривають авторитет партії і її лідера ЯНУКОВИЧА напередодні майбутніх президентських виборів в Україні», - сказано в заяві Російської громади Криму, яку очолює перший віце-спікер парламенту автономії Сергій ЦЕКОВ.

18 вересня ДЖАРТИ назвав помилкою блокування ПР на кримському рівні з Російською громадою і партією «Руський блок» перед виборами 2006 року.

Він вважає «Руський блок» і Російську громаду Криму «великими гирями» і порадив цим силам «працювати над собою».

22 вересня прес-служба партії «Союз» розповсюдила відкритого листа до лідера Партії регіонів. У ньому йшлося, що опоненти кримського спікера-«регіонала» можуть відмовити ЯНУКОВИЧУ у підтримці на президентських виборах, якщо Партія регіонів і її лідер «конкретними кроками, зокрема й у кадровій політиці» всередині політсили, не дадуть зрозуміти, що ПР, «стоїть на тій самій платформі», яку її прихильники «відстоювали на президентських виборах 2004 року». З листом до ЯНУКОВИЧА виступили представники партії «Союз» і «Руський блок», громадська організація «Громадський актив Криму», Російська громада Криму і ряд інших менш відомих в автономії сил.