Генеральний директор міжнародного дитячого центру «Артек» Борис НОВОЖИЛОВ вважає, що міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО не мав розкривати деталі кримінальної справи про розтління неповнолітніх і закликає Президента Віктора ЮЩЕНКА усунути його від виконання обов`язків.

«Пан ЛУЦЕНКО звернувся до Президента для того, щоб заспокоїти ситуацію навколо «Артеку», усунути з посад деяких співробітників. Я теж звертаюся до Президента, для того щоб в Україні був спокій, усунути цього міністра від обов`язків», - сказав гендиректор центру на прес-конференції у Гурзуфі.

НОВОЖИЛОВ висловив обурення з приводу заяв глави МВС. «Сьогоднішню заяву міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА я вважаю просто злочином. Чому злочином? Порушено у принципі Кримінальний кодекс», - сказав гендиректор «Артеку».

Відео дня

На його думку, ЛУЦЕНКО мав вийти до преси, «заспокоїти дітей, громадськість, і розслідувати цю справу за КПК». «А він що зробив? Вийшов і виклав матеріали слідства, що заборонено Кримінальним кодексом», - сказав НОВОЖИЛОВ.

Гендиректор повідомив, що по справі проходить один з редакторів журналу «Артек», який працював у таборі на півставки і був співробітником телеканалу ICTV. Його зараз затримано.

НОВОЖИЛОВ додав, що якщо маються на увазі діти цього чоловіка, то вони ніколи не відпочивали в «Артеку».

Гендиректор дитячого центру також заявив, що за педофілію потрібно розстрілювати.

14 жовтня ЛУЦЕНКО повідомив, що ще в квітні у справі про розтління двох неповнолітніх дітей висунуто звинувачення і затримано їх батька цих дітей. Троє працівників «Артеку» проходять як свідки.

За словами ЛУЦЕНКА, встановлено, що батько дітей, який працював журналістом на телеканалі ICTV, розлучився з дружиною, проте вона іноді дозволяла йому брати їх з собою на відпочинок, зокрема до «Артеку». Діти свого часу були усиновлені подружжям.

Також встановлено, що дітей вивозили на приватну квартиру, де батько та інші невстановлені поки особи, здійснювали з ними дії, які кваліфікуються як розтління.

За словами міністра, діти впізнали деяких осіб, що працюють в «Артеку». Зараз ці особи проходять у справі як свідки, але прокуратура дала дозвіл на проведення у них обшуків.

«Думаю, що після цього їх процесуальний статус може змінитися», - відзначив міністр. 

Він звернувся до Президента з проханням доручити Державному управлінню справами, у підпорядкуванні якого знаходиться «Артек», усунути трьох працівників від виконання службових обов`язків на час слідства.