Попри те, що у 2009 році експерти пророкували в Україні «алкогольний» бум, українці стали менше напиватися до смерті. Такий висновок робить тижневик «Коментарі:», проаналізувавши дані Держкомстату за січень-листопад минулого року.

Як пише видання, кількість смертей від алкогольної кардіоміопатії (дистрофія серцевого м’яза, викликана хронічною етиловою інтоксикацією) знизилася на 36%, а смертей від алкогольної хвороби печінки поменшало на 15%. Від звичайних алкогольних отруєнь померло приблизно 5 тис. українців, що на 31% менше, ніж 2008 року.

Українці тримаються доволі тверезо і за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я - на 61-му місці із сотні країн світу. За рік один житель України, на думку експертів ВООЗ, випиває трохи більше 6 літрів абсолютного алкоголю (чистого 100-процентного спирту, що міститься в алкогольних напоях). Щоправда, українські експерти сумніваються в таких цифрах, за їхніми підрахунками, кожний з нас у середньому випиває 12 літрів абсолютного алкоголю, але за період кризи цей показник не змінився. Таку думку підтверджують і виробники алкогольних напоїв, точніше, їхня статистика. Але при цьому, і експерти ВООЗ, і українські фахівці визнають - алкоголізм не миттєва залежність, і скільки громадян України спилися під час кризи, можна буде довідатися тільки через кілька років.

Відео дня

Крім того, 2008 року ВООЗ попереджала про небувале збільшення самогубств, які можуть відбутися 2009 року у зв’язку з економічною ситуацією у світі. Але, як показала статистика, кількість самогубств істотно зросла в найбагатших країнах - США, Євросоюзі і Японії. Кількість самогубців на 100 тис. осіб у Японії торік склало 23,7 осіб, що стало рекордом серед розвинених країн Великої сімки. У Європі лідирує Литва. В Україні ж кількість самогубств зросла тільки на 4%, і склала 21,6 осіб на 100 тис. населення. Утім, можливо, це пов’язане з тим, що український бум самогубств припав на кінець 2008 року, коли українці були найбільш налякані кризою. А цього року кількість людей, що вирішили звести рахунки з життям, навпаки, зменшилася.

2009 рік також показав пряму залежність між кількістю смертей у результаті ДТП і розміром штрафів, відзначають «Коментарі:». Через транспортні нещасні випадки торік померло на 34% менше людей, ніж 2008 року, тоді як з листопада 2008 року сума штрафів за порушення Правил дорожнього руху зросла в середньому вдвадцятеро. Так що за загальноприйнятим показником безпеки дорожнього руху - кількості загиблих на 100 тис. населення, Україна наблизилася до країн Європи - 12,4 осіб, тоді як в Угорщині - 13,1, Польщі - 14,8, Австрії - 11,5. Експерти теж схильні бачити й тут руку кризи - удар по кишені у випадку порушення ПДР став ще відчутнішим після зниження рівня доходів.

Крім того, за спостереженням «Коментарів:», криза вплинула і на статистику розлучних процесів. Як пише видання, Україна ще не знала настільки низького показника розлучень. За рік їхня кількість скоротилася майже на 14% - з 152,8 тис. до 132,2 тис. Очевидно, під час кризи багато вирішили, що розлучення їм не по кишені.

Не справдився і ще один прогноз експертів, які казали, що криза змусить українців залишати насиджені місця в пошуках кращої долі. Передбачалася і міграція частини населення у села, і відтік робочих рук з мономіст. Але статистика стверджує, що 2009 року українці менш охоче переїжджали. Якщо у 2008 р. шукати щастя в іншому населеному пункті намагався кожний 15-й з тисячі українців, то 2009 р. - тільки кожний 13-й. Найбільше іногороднім сподобався Крим, Одеса й Київ, а найбільше жителів втратила Луганська область. Але в цілому міграція усередині країни знизилася на 10%.