Подання Верховної ради Криму щодо конституційністі указу Віктора ЮЩЕНКА про присвоєння провідникові організації українських націоналістів Степанові Бандері звання Героя України надійшло в середу до Конституційного суду держави, повідомила його прес-служба. 

Документ передано на вивчення в секретаріат суду, як того вимагає регламент КСУ. 

22 січня президент ЮЩЕНКО присвоїв Бандере звання героя. Він вважає, що лідер ОУН боровся за незалежність України. 

Відео дня

17 лютого кримський парламент затвердив подання в КСУ. Депутати заявили, що указ ЮЩЕНКА не відповідає Конституції, закону про державні нагороди і указу президента 2002 року про звання «Герой України». 

Парламентарії підкреслюють, що звання героя «присвоюється громадянам України за видатний героїчний вчинок або видатні трудові досягнення» і «не присвоюється за заслуги, які мали місце у минулому і не пов`язані зі становленням і розвитком незалежної» країни.

Бандера, заявляють в парламенті автономії, «не був громадянином України» - він народився в 1909 році в селі Старий Угринів Калуського повіту, що перебував у складі Австро-Угорщини (нині Івано-Франківська область), під час Другої світової війни значну частину часу знаходився на території, підконтрольній фашистській Німеччині, у післявоєнний період проживав на території Західної Німеччини.

«Можливі заслуги» лідера ОУН не можуть бути пов`язані із становленням і розвитком незалежної України, оскільки Бандера помер в 1959 році, а країна стала незалежною державою в 1991 році, вважають депутати.