Серед громадян України немає єдиної думки щодо того, яка модель соціально-політичного та економічного розвитку є найбільш ефективною для України, свідчать результати соціологічного опитування, які оприлюднили у вівторок.

24% громадян вважають, що Україна повинна мати власну модель розвитку, 19% орієнтуються на модель Росії, 18% - країн ЄС, 10% - на модель Білорусі, 3,5% - на модель США, 2% - Китаю, а 11% не цікавляться таким питанням.

У західному регіоні найбільш ефективною вважають модель країн ЄС (32%) або схиляються до власної української моделі (19%), у регіоні центру і північного сходу найбільшу підтримку має власна українська модель (25%), країн ЄС (19%), у регіоні півдня та південного сходу - власна українська модель (25%) та модель Росії (24%), у регіоні Донбасу і Криму - модель Росії (37%) або власна українська (26%).

Відео дня

На запитання “Чи доводилося Вам хоч колись бувати у країнах, які зараз є членами ЄС, у США чи Канаді?”, більшість опитаних (85,7%) відповіли “ні”, 14,3% -“так”.

Всього  фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” з 12 по 26 грудня 2009 року було опитано 2010 респондентів за загальнонаціональною вибіркою, репрезентованою за такими характеристиками, як: стать, вік, освіта, тип та регіон проживання.

Похибка вибірки не перевищує 2,3%.