Азаров пояснив, чому Росія діє випереджаючими темпамиПитання про створення двох спільних підприємств із видобутку метану в Україні та спільної розробки шельфу Чорного моря між НАК «Нафтогаз Україна» і ВАТ «Газпромом» перебуває на сьогодні на рівні обговорення пропозицій, заявив прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ.

«Поки що процес створення цих підприємств не пройшов юридичну та організаційну стадії. Поки це ще на рівні пропозицій. І я прихильник того, щоб ми всі ці пропозиції розглядали в загальному контексті всіх наших відносин у сфері постачання транзиту газу», - сказав АЗАРОВ в ефірі програми «Велика політика з Євгеном Кисельовим» на телеканалі «Інтер».

Відео дня

Він зазначив, що на даний момент по цій темі не може нічого сказати більш конкретно.

Також АЗАРОВ заявив, що не слід буквально сприймати заяви з російського боку про те, що якийсь факт вже відбувся. У цьому контексті глава Кабміну згадав пропозицію прем`єр-міністра Росії Володимира ПУТІНА про об`єднання «Газпрому» і «Нафтогазу», зроблену в квітні. «Поставимо запитання, чому Росія діє такими випереджаючими темпами? Це - нормальний прийом у переговорному процесі, якщо ти хочеш чогось досягти. Але з квітня по грудень пройшло чимало часу, і, як ви знаєте, ніякого злиття не відбулося», - сказав АЗАРОВ.

Він підкреслив, що Росія і Україна ведуть переговори з газових питань, і Україна намагається досягти вигідного для себе результату.

«Газпром» заявив про досягнуті 1 грудня на зустрічі з міністром палива і енергетики України Юрієм БОЙКО домовленості створити два спільних підприємства з НАК «Нафтогаз Україна»: з видобутку вугільного метану і освоєння структури Паласу на шельфі Чорного моря.

У свою чергу, мінпаливенерго України заявило, що питання створення таких СП дійсно обговорювалося на зустрічі у Москві, однак нічого не повідомляє про досягнуті домовленості.