Продукти, які ми вживаємо, важливі для загального стану здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Людей, які бажають поліпшити свій сон, попереджають про сім продуктів, яких слід уникати перед сном.

Експерти з охорони здоров'я та харчування перерахували продукти, яких слід уникати ввечері. Серед головних винуватців - сухофрукти, помідори і морозиво, пише Mirror. Сир і каррі також слід виключити.

"Продукти, які ми споживаємо, дійсно важливі для загального стану здоров'я і функціонування нашого організму", - сказала експерт по здоров'ю і харчуванню Ешлі Тош.

Відео дня

"Вживання в їжу продуктів із високим вмістом кофеїну, таких як шоколад, і продуктів з високим вмістом цукру, таких як сухофрукти, може призвести до проблем із засипанням і неспокійної ночі. Але справа не тільки в перекусах: вживання важких і гострих страв перед сном також може привести до проблем з травленням. Щоб якість сну була кращою, постарайтеся уважно стежити за тим, що ви вживаєте приблизно за три години до сну", - додала експерт.

Сім продуктів, яких варто уникати перед сном:

Шоколад

У шоколаді дуже високий рівень кофеїну, що робить його жахливим вибором для вживання ввечері та вночі. Кофеїн з більшою ймовірністю викликає "швидкий сон", через що ви вірогідніше будете почувати себе розбитим вранці. Слід також уникати вживання інших продуктів і напоїв, що містять кофеїн, таких як кава, чай та енергетичні напої.

Сухофрукти

Клітковина у фруктах корисна в помірних кількостях. Однак при вживанні на ніч у людей може виникнути відчуття здуття живота і газоутворення. Як і свіжі фрукти, вони також містять велику кількість цукру, який може дати вам заряд енергії.

Сир

Хоча сир зазвичай вважається комфортною їжею, його не слід їсти перед сном. Амінокислоти містяться в багатьох міцних і витриманих сирах, і вони змушують нас відчувати себе активними і бадьорими. Сир також містить тирамін, який змушує наш організм відчувати себе настороженим через наднирники, які виділяють гормон "бій або тікай". Те саме стосується консервованого та копченого м'яса, такого як бекон, шинка та пепероні.

Каррі

Хімічний капсаїцин часто міститься в гострих продуктах, таких як каррі та гострі соуси. Він підвищує температуру тіла, порушуючи процес терморегуляції організму. У свою чергу, це може порушити сон, не кажучи вже про те, що для перетравлення спецій потрібно багато енергії.

Солодощі

Солодкі продукти, такі як морозиво, тістечка та інші солодощі, призводять до різкого підвищення рівня цукру в крові, а потім його падіння. Таке падіння рівня цукру в крові попереджає наднирники про надзвичайну ситуацію, що, в свою чергу, підвищує рівень кортизолу і пробуджує організм від сну. Тим, хто відчайдушно хоче перекусити перед сном, слід подумати про банан, оскільки він сприяє засинанню.

Чіпси

Відомо, що солоні закуски, такі як горіхи та чіпси, зневоднюють організм і збільшують затримку рідини. В результаті сон, швидше за все, буде "поверхневим" і порушеним. У довгостроковій перспективі це призведе до втоми і занепаду сил. Експерти рекомендують утримуватися від солоної їжі принаймні за три години до сну, щоб забезпечити хороший нічний сон.

Томат

Також слід уникати перед сном кислих продуктів, таких як помідори. Вони можуть викликати проблеми з рефлюксом, коли ви лежите. Те ж саме можна сказати і про лук. Іноді вони викликають тиск всередині шлунка і призводять потрапляння кислоти в стравохід.

Скільки потрібно спати

Є багато факторів, які впливають на те, скільки нам потрібно сну, говорить Кора Хабінакова, експерт зі сну із Sleepseeker. Середньостатистичній дорослій людині рекомендується спати мінімум сім годин, але слід прагнути до восьми годин хорошого сну. Оскільки діти та підлітки все ще ростуть, їм потрібно трохи більше сну, щоб сприяти їхньому фізичному та розумовому розвитку. Діти у віці від 3 до 12 років повинні приділяти сну близько 10 годин, а підлітки (12-18 років) - від 8 до 10 годин.

Як сон впливає на настрій і психічний стан

Дослідження взаємозв'язку сну та психічного здоров'я є складним, але, як правило, проблеми зі сном можуть вплинути на психологічний стан. Недостатня кількість сну може підвищити рівень дратівливості та гніву людини. Це тому, що наш мозок не може нормально функціонувати, коли ми не висипаємось і пригнічуємо емоційний центр мозку.

Так само сон впливає на те, як люди справляються зі стресом, який може мати значний вплив на повсякденне життя.

Як повідомляв УНІАН, раніше експерт назвала п'ять продуктів і напоїв, які допоможуть швидше заснути.

Вас також можуть зацікавити новини: