Біг приносить більше користі фізичному здоров'ю людини, ніж антидепресанти / фото ua.depositphotos.com

Біг може бути настільки ж ефективним при лікуванні депресія, як і ліки, показало дослідження, результати якого можуть радикально змінити спосіб лікування пацієнтів.

Дослідники також виявили, що біг приносить більше користі фізичному здоров'ю людини, ніж антидепресанти, які з часом мають дещо негативний ефект. Незважаючи на це, дослідження показало, що прихильність до бігу була нижчою, ніж до прийому ліків, а це означає, що більшій кількості учасників було легше дотримуватися медичного протоколу, ніж режиму фітнесу.

Дослідження порівнювало вплив антидепресантів та бігу на тривогу, депресію та загальний стан здоров'я понад 140 пацієнтів. Його результати, які ще не пройшли рецензування, були нещодавно представлені на 36-му Конгресі ECNP у Барселоні, пише Independent.

Відео дня

У ході дослідження пацієнтам пропонувалося на вибір лікування антидепресантами протягом 16 тижнів або групова бігова терапія протягом 16 тижнів.

Сорок п'ять учасників обрали антидепресанти, а 96 - біг, який включав від двох до трьох 45-хвилинних групових занять на тиждень під суворим контролем протягом того ж періоду.

Дослідження показало, що, хоча обидва мають однакову користь для психічного здоров'я, 16-тижневий курс бігу за той же період дає більш високі результати з точки зору поліпшення фізичного здоров'я, тоді як антидепресанти призводять до дещо гіршого фізичного стану.

Вчені також виявили, що відсоток тих, хто відсіявся був набагато вищим у групі, яка спочатку обрала фізичні вправи.

Дослідники кажуть, що члени групи, які обрали антидепресанти, були трохи більш пригнічені, ніж члени групи, які вирішили зайнятися бігом.

"Це дослідження дало тривожним і депресивним людям реальний вибір: ліки або фізичні вправи. Цікаво, що більшість віддали перевагу фізичним вправам, в результаті чого в групі, що займається бігом, виявилося більше людей, ніж у групі, котра приймала ліки", - сказала професор психіатричної епідеміології доктор Бренда Пеннінкс.

Лікування антидепресантами вимагало від пацієнтів дотримання призначених їм ліків, і не було виявлено, що воно безпосередньо впливає на повсякденну поведінку.

Однак було виявлено, що фізичні вправи також допомагають впоратися з малорухливим способом життя, який часто зустрічається у пацієнтів з депресивними та тривожними розладами, заохочуючи їх виходити на вулицю, ставити особисті цілі, покращувати свою фізичну форму та брати участь у групових заходах.

Але дослідники також виявили, що дотримання протоколу було нижчим у групі, яка бігала, ніж у групі, яка приймала антидепресанти, попри початкову перевагу бігу над препаратами.

У той час, як наприкінці дослідження близько половини учасників обох груп продемонстрували поліпшення стану депресії та тривоги, група, що бігала, також спостерігала поліпшення показників фізичного здоров'я, таких як артеріальний тиск, функція серця та вага.

З іншого боку, у групі, яка приймала антидепресанти, спостерігалося незначне погіршення цих метаболічних маркерів, зазначається в дослідженні.

"Антидепресанти, як правило, гірше впливали на масу тіла, варіабельність серцевого ритму і кров'яний тиск, в той час як бігова терапія приводила, наприклад, до поліпшення загальної фізичної форми і частоти серцевих скорочень", - сказала доктор Пеннінкс.

Хоча антидепресанти визнані безпечними і ефективними, і допомагають більшості людей, вчені закликають розширити арсенал лікування за рахунок лікувальної фізкультури.

"Недостатньо сказати пацієнтам, що вони повинні бігати. Зміна поведінки, пов'язаної з фізичною активністю, вимагатиме адекватного нагляду та заохочення, як ми це зробили, запровадивши лікувальну фізкультуру в психіатричному закладі", - додала доктор Пеннінкс.

Вплив настрою на здроров'я

Як повідомляв УНІАН, раніше доктор Ерін Мічос, глава відділення серцево-судинного здоров'я жінок в медичній школі Джонса Хопкінса в Балтіморі, заявив, що настрій може впливати на здоров'я

Так, за даними досліджень, негативні емоції, в тому числі гнів, ворожість і песимізм, пов'язані з більш високим ризиком серцевих захворювань. У свою чергу, позитивні емоції скорочують кількість кортизолу.

Вас також можуть зацікавити новини: