
Щоб приготувати круасани традиційним способом, вам доведеться витратити чимало часу, продуктів і місця на робочій поверхні. Тим часом видання Delish пропонує ідеальний рецепт круасанів для початківців.
Щоб приготувати тісто, не доведеться багато разів складати його і розкачувати, як у більшості рецептах. Тут потрібно холодне вершкове масло нарізати великими шматками і змішувати з борошном. Причому важливо різати масло великими пласкими шматками, а не малими - це забезпечить вашим круасанам особливу "листковість".
Інгредієнти
• 4 склянки (480 г) борошна, плюс ще трохи для посипання;
• 1/3 склянки (67 г) цукрового піску;
• 2 ч. л. солі;
• 7 г швидкорозчинних дріжджів;
• 1,5 склянки холодного несолоного вершкового масла, нарізаного великими шматочками;
• 2/3 склянки (або більше) холодного молока;
• 160-170 г подрібненого шоколаду;
• 1 велике яйце.
Як приготувати
• У великій мисці до однорідності змішайте борошно, цукор, сіль і дріжджі. Додайте великі шматки масла і перемішайте, щоб вони покрилися борошняною сумішшю.
• Влийте молоко та перемішуйте руками, доки не почне формуватися тісто. Молока слід додати стільки, щоб тісто було краще сухим, ніж занадто вологим.
• Викладіть тісто на робочу поверхню та переконайтеся, що немає великих сухих ділянок. Сформуйте з нього куб, обгорніть його харчовою плівкою і поставте в холодильник щонайменше на 1 годину, але не більше ніж на 12 годин.
• На злегка посипаній борошном поверхні розкачайте тісто прямокутником розміром приблизно 38 x 30 см. Довшою стороною покладіть його до себе і загорніть правий бік до середини, а потім лівий. Поверніть тісто на 90° і знову розкачайте з нього прямокутник 38 х 30 см. Знову складіть, загорніть у харчову плівку та поставте в холодильник на 30 хвилин.
• Знову розкачайте тісто прямокутником 38 x 30 см і повторіть процес складання. Загорніть у харчову плівку та поставте в холодильник до охолодження, щонайменше на 4 години, але не більше ніж на ніч.
• Дайте тісту постояти при кімнатній температурі 10 хвилин. На злегка посипаній борошном поверхні розкачайте його до прямокутника розміром 50 x 35 см. Якщо тісто розтягується або розкачується важко, дайте йому постояти кілька хвилин, а потім продовжуйте розкачувати. Можливо, вам доведеться дати тісту відпочити кілька разів під час цього процесу. Після того, як тісто досягне потрібної довжини, дайте йому постояти 5 хвилин, щоб запобігти надмірному усадженню під час різання.
• Розріжте тісто навпіл уздовж, щоб отримати дві смуги розміром 50 × 17,5 см.
• Для звичайних круасанів поріжте тісто на трикутники з основою 12 см. Встановіть лінійку біля основи тіста. Ножем або скребком відміряйте кути під нахилом до 12 см. Чергуйте, де розташована основа трикутника – вгорі чи внизу тіста.
• У центрі основи кожного трикутника зробіть надріз глибиною 2,5 см і трохи розведіть краї, утворивши форму "V". (Це допоможе зробити форму круасана довшою й охайнішою. Злегка витягніть вершину трикутника. Починаючи з основи, скрутіть тісто до кінчика, щоб кінчик опинився знизу – це допоможе круасану тримати форму та піднятись під час випікання.
• Для шоколадних круасанів поріжте тісто на прямокутники шириною 10 см. Покладіть трохи шоколаду (або 1 шоколадний батончик) на 4 см від нижнього краю, загорніть тісто раз, потім покладіть ще шоколаду біля згину й докрутіть до кінця так, щоб шов був знизу.
• Викладіть круасани на 2 великих дека, застелених пергаментом. Накрийте кухонними рушниками й залиште в теплому місці підходити 3-4 години – поки круасани не стануть пишними і не будуть повільно повертатися у форму після натискання, але поки не збільшилися вдвічі.
• Розігрійте духовку до 220°C, встановивши решітки у верхню та нижню третини. У маленькій мисці збийте яйце з 1 ст. л. води. Змастіть круасани яєчною сумішшю.
• Випікайте впродовж 8 хвилин при температурі 220 °C. Потім зменште до 190 °C, поміняйте листи місцями (зверху вниз). Продовжуйте випікати 14–17 хвилин до глибокого золотистого кольору й пухкої текстури. Дайте охолонути протягом 10 хвилин.
Раніше УНІАН розповідав, як смачно приготувати кабачки із сиром та медом у духовці. Для цього нарізаний кабачок запікають, потім посипають його сиром, який розплавляють до золотистого кольору. А крапля гарячого меду додає особливої нотки, ідеально збалансовуючи насичений смак сиру та м’який смак кабачка.