Ілюстрація REUTERS

Папа Римський Франциск закликав уряди країн світу виявити «політичну волю» та вдатися до рішучих кроків з протидії змінам клімату, серед них яких назвав відмову від викопного палива.

Як повідомляє Радіо Свобода, відповідну заяву він оприлюднив 1 вересня.

Папа також оголосив про початок кількох тижнів молитви, щоб привернути увагу до проблеми забруднення та використання природних ресурсів.

Відео дня

Читайте такожВ ООН заговорили про точку неповернення для клімату після пожеж в лісах Амазонки

Очільник римо-католицької церкви висловив побажання, щоб люди більше замислювалися над «розважливими або шкідливими» щоденними рішеннями щодо споживання та «егоцентричним» ставленням до світу.

У повідомленні Франциска згадується також Саміт ООН за збереження клімату, який має відбутися 23 вересня в Нью-Йорку.

На його думку, ця подія є нагодою для урядів «взяти на себе відповідальність і показати політичну волю до рішучих заходів», щоб якомога швидше досягнути нульової позначки викидів парникових газів та обмежити підвищення середньої температури по планеті. Таке обмеження передбачене в Паризькій кліматичній угоді 2015 року.

Понтифік назвав забруднення, тривале використання викопного палива, інтенсивну сільськогосподарську експлуатацію та знеліснення серед найбільших причин глобального потепління.

Зокрема, він згадав пожежі в лісах Амазонки, які, на його думку, «наражаються на серйозну загрозу».

Папа Римський Франциск відомий своїми заявами на захист довкілля. У січні 2018 року він закликав лідерів країн-учасниць залишатися відданими Паризькій угоді 2015 року про скорочення викидів вуглецю. Це сталося після того, як президент США Дональд Трамп заявив про намір вийти з угоди.