Ілюстрація / REUTERS

Нинішнє десятиліття може стати найспекотнішим за всю історію.

Про це генеральний секретар Всесвітня метеорологічна організація ООН (WMO) Петтері Таалас заявив сьогодні під час Кліматичної конференції ООН у Мадриді, повідомляє Deutsche Welle.

"Ми не на шляху до досягнення цілей Паризької угоди. Якщо ми зараз не вживатимемо термінових заходів щодо клімату, то рухатимемося до підвищення температури більше, ніж на три градуси до кінця століття", - сказав Таалас.

Відео дня

За даними WMО, станом на кінець жовтня середня світова температура була на 1,1 градуса за Цельсієм вищою, ніж наприкінці доіндустріальної епохи - в кінці XVIII століття. Тож 2019 рік стане другим чи третім найгарячішим роком за весь час спостережень.

Читайте такожГенсек ООН закликав припинити "війну проти природи"

Організація також підтвердила, що минулого року концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла рекордного рівня і продовжує зростати цього року. Серед іншого, це шкодить Світовому океану, оскільки він поглинає тепло і вуглекислий газ. За даними WMO, температура води в океані також досягла рекордних показників.

"Морська вода на 26% кисліша, ніж на початку індустріальної епохи", - повідомили в організації, додавши, що це негативно впливає на морські екосистеми.

На Кліматичній конференції в Мадриді планується обговорити виконання умов Паризької угоди із захисту клімату, підписаної в 2015 році. Тоді 190 країн світу взяли на себе зобов'язання вживати заходів, щоб не допустити глобального потепління. Основна мета, позначена в Паризькій угоді, - скоротити викиди СО2 в атмосферу. Саме вони є причиною глобальних кліматичних змін.

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня на саміті G7 генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію". Він закликав лідерів "Великої сімки" врятувати планету.

Гутерріш наголосив, що людство має втримати підвищення температури в межах 1,5 градуса за Цельсієм до кінця століття, досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року, на 45% скоротити викиди парникових газів до 2030 року.