REUTERS

Учасники 25-ї Всесвітньої конференції ООН з проблем зміни клімату (COP25) в Мадриді всю ніч намагалися узгодити підсумкові документи заходу.

Заключне пленарне засідання, яке спочатку мало завершитися в п'ятницю, було продовжено до суботи, 14 грудня, пише DW.

Виконавчий директор міжнародної екологічної організації Greenpeace Дженніфер Морган піддала критиці підготовлені проекти угод, назвавши їх "абсолютно неприйнятними", а також "обманом щодо людей всього світу".

Відео дня

За її словами, Чилі - країна, яка цього року головує на форумі, - покликана стати на захист Паризької угоди "і не допустити, щоб через цинізму і жадібність" вона була підірвана. Замість цього Сантьяго прислухалося до аргументів тих, хто сприяє забрудненню навколишнього середовища, але не звичайних людей, впевнена Морган.

Читайте такожБерлін оголосив надзвичайну кліматичну ситуацію

Основне питання, що обговорюється представниками 196 країн і ЄС в іспанській столиці, - як підтримати менш забезпечені країни фінансово, щоб пом'якшити шкоду від змін клімату і чинних правил, що стосуються квот на викиди парникових газів. Учасники конференції, зокрема, дотримуються різних поглядів щодо того, чи повинні більш амбітні кліматичні цілі на 20-30 рік бути позначені вже в цьому році. Згідно з Паризькою угодою, їх необхідно сформулювати лише в наступному.

Основна мета, позначена в Паризькій угоді, - скоротити викиди в атмосферу СО2, що є причиною підвищення температури повітря на 2 градуси Цельсія і глобальної зміни клімату. Країни домовилися докласти зусиль для зниження цього показника до 1,5 градуса. Низка експертів раніше відзначала, що на саміті в Мадриді навряд чи будуть намічені більш високі цілі. Це пов'язано з тим, що на цьому етапі лише невелике число країн, перш за все держави Азії і Африки, пообіцяли робити більше для захисту клімату.

Інші ж держави, такі, наприклад, як Бразилія, не вважають захист клімату своєю пріоритетною метою. На початку листопада президент США Дональд Трамп остаточно відмовився виконувати умови Паризької угоди.

Конференцію з питань клімату в Мадриді відвідали делегації понад 190 країн, в тому числі приблизно 15 прем'єр-міністрів держав ЄС, а також президенти Аргентини Маурісіо Макрі і Еквадору Ленін Морено. Президент Чилі на саміт приїхати не зміг.