abnews.ru

Міністр навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини Барбара Гендрікс просить уряд Бельгії тимчасово вимкнути два атомні реактори "до вирішення питань безпеки". Як передає Deutsche Welle, йдеться про реактори "Тіанж-2" і "Дуль-3".

Читайте такожУ Фінляндії на АЕС стався витік радіоактивних речовин

Зазначається, що на корпусі обох атомних реакторів були виявлені тріщини. Тож німецька комісія з атомної безпеки не може підтвердити, чи будуть реактори безпечними у випадку несправностей. Водночас вона не має й зворотних доказів. Цей крок, на думку міністра, "був би потужним сигналом щодо запобіжних заходів". 

Відео дня

"І вони б показали, що бельгійці серйозно сприймають занепокоєння своїх німецьких сусідів", - заявила Гендрікс, яка зараз перебуває на німецько-китайському форумі з довкілля. 

Офіційного юридичного звернення міністр, однак, не робила.

Читайте такожВлада Бельгії: "Ісламська держава" відправляє до Європи все більше бойовиків

Атомна електростанція "Тіанж" розташована за майже 70 кілометрів від німецького міста Ахен, а "Дуль" - поблизу Антверпена. ЗМІ неодноразово повідомляли про ці електростанції як про проблемні. Ще в 2012 році на корпусах реакторів були виявлені тисячі тріщин, і їх тоді навіть закрили. Згодом німецька федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія подала позов до бельгійського суду проти повторного відкриття реактора "Тіанж-2".