Высчайшая гора мира стала ниже / Мария Согрина

Землетрус у Непалі, що стався 25 квітня, зменшив висоту Евересту.

Як повідомляє Lenta.ru, про це з посиланням на дані відразу декількох груп учених пише газета The Huffington Post.

Зокрема, за даними некомерційного консорціуму геофізичних досліджень UNAVCO, після катаклізму "зріст" найвищої гори світу зменшився на дюйм (2,54 сантиметра). Висновки вчених засновані на даних європейського супутника «Страж-1», який проходив над Джомолунгмою 29 квітня.

Відео дня

У свою чергу співробітник Об'єднаного інституту досліджень в області охорони навколишнього середовища професор Роджер Білхам втрати у висоті вершини оцінює в один-два міліметри. Натомість, за його даними, гірський масив Аннапурна, також розташований у Гімалаях, виріс у результаті землетрусу на 20 сантиметрів.

Читайте такожУ мережі з'явилося відео руйнівної лавини на ЕверестіНімецький аерокосмічний центр також дійшов висновку, що частина земної поверхні в районі Катманду розміром 55 на 18 миль (приблизно 88,5 на 29 кілометрів, більше 2,5 тисяч квадратних кілометрів) піднялася на три фути (близько 91 сантиметра) від колишнього рівня.

Усі вчені пояснюють зміну рельєфу послабленням напруги земної кори після підземних поштовхів. До землетрусу геологічна платформа була в напрузі, як стиснутий ластик, а після удару стихії «розслабилася». Це і призвело до змін у розмірах на поверхні.