Кліматичні зміни вже зараз впливають на українське сільське господарство / фото УНІАН

Планета продовжує нагріватися. За підрахунками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, 2016 рік був найтеплішим за всю історію спостережень.Глобальне потепління відчутно й в Україні. Згідно з одним із досліджень, виконаним на замовлення Світового банку, до 2100 року середньорічна температура в Україні може підвищитись на 3,2-4,5 градуси.

Віра Балабух, завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України,звернула увагу на те, що такі зміни зумовили зменшення тривалості холодного періоду і суворості зими, пише DW.

Наслідки глобального потепління дедалі більше відчуває українське сільське господарство.

Відео дня

"За останні 20 років в Україні відбулись досить серьозні зміни клімату, - констатує президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. - Природно-кліматичний пояс, де раніше вирощували такі традиційні для Украіни культури, як цукровий буряк, який був у Миколаївській, Кіровоградській та Полтавській областях, зараз зміщується через нестачу вологи на північ та на захід. Також інші теплолюбні культури, такі як кукурудза та соя наразі майже повністю вирощуються в північних та західних областях".

Для українських аграріїв потепління клімату - палиця з двома кінцями. Як зауважила Віра Балабух, через збільшення теплого періоду з'являється можливість вирощувати додаткові врожаї.

"Маленькі виробники встигають посадити ранні культури - наприклад, редиску, зелень - в лютому-березні й зібрати врожай у квітні", - каже Балабух.

Її слова підтверджує й експерт сектора сільського господарства Офісу ефективного регулювання Богдан Андрющенко: "На півдні України, наприклад, збирають по два врожаї скоростиглої картоплі. Після збору озимої пшениці на цьому ж полі вирощують гречку чи інші круп'яні культури".

Але з іншого боку, українському сільському господарству, яке звикло до помірного клімату, у майбутньому дедалі частіше доведеться рахуватися з екстремальними погодними умовами.

"Зростає посушливість, збільшується загроза пізніх заморозків, почастішали град, зливи, шквали, які знищують врожаї. Такий ризик є по всій Україні", - говорить Віра Балабух.

Читайте такожЧерез потепління в найближчі дні на полях можуть почати проростати озимі – Укргідрометцентр

Крім того, продовжив експерт, українським фермерам доводиться переорієнтовуватись на нові сільськогосподарські культури. Дедалі частіше українські фермери роблять ставку на такі посухостійкі злакові як сорго. За словами Богдана Андрющенка, в Україні вже зараз вирощують таку зернобобову культуру як нут. Нут, або як його ще називаються турецький горох, є типовою посівною культурою в тропічній та субтропічній Азії.

Можна собі уявити, що адаптація до змін клімату дорого обійдеться українським аграріям. Тільки розбудова системи поливу чого коштуватиме.

"Південні регіони перебувають у зоні ризику через більш спекотний клімат, - каже Алекс Ліссітса. - Зараз на державному рівні обговорюється розвиток системи зрошення в південних областях. Вона є дуже дорогою - 3-5 тисяч доларів на гектар. Тому потребує залучення додаткового фінансування від міжнародних фінансових інституцій".