2023 рік стане найспекотнішим за більш ніж 100 тисяч років / фото ua.depositphotos.com

Плани щодо припинення викидів парникових газів з метою обмеження глобального потепління далеко не достатні для запобігання небезпечної зміни клімату, попередила організація ООН.

У своєму щорічному звіті про розрив у рівнях викидів Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) заявляє, що плани дій урядів усього світу по боротьбі зі зміною клімату не зможуть обмежити глобальне підвищення температури нижче 1,5-2°C у цьому столітті. Про це пише Sky News.

Це обмеження було метою історичної Паризької угоди, укладеної в 2015 році, коли майже 200 країн погодилися, що обмеження глобального потепління необхідно, щоб уникнути надзвичайно руйнівних наслідків.

Відео дня

За даними ЮНЕП, нинішні зобов'язання ставлять світ на шлях глобального потепління на 2,5-2,9°C.

"Жоден із цих сценаріїв не є прийнятним для багатьох людей, які живуть у низинних районах, прибережних громадах, пожежонебезпечних зонах, районах, схильних до посухи, або районах, схильних до повені. Тому нам дійсно потрібно активізувати дії", - заявила виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен.

За прогнозами вчених, при потеплінні на 3 градуси світ може пройти кілька катастрофічних точок неповернення: від нестримного танення крижаних щитів до висихання тропічних лісів Амазонки.

"Нинішні тенденції ведуть нашу планету до тупикового підвищення температури на 3°с.розрив у викидах більше схожий на каньйон викидів", - заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Щоб утримати потепління на рівні 1,5 або 2°C, викиди повинні скоротитися на 28-42% до 2030 року, йдеться в доповіді ЮНЕП, і цей рік, як очікується, стане найспекотнішим за більш ніж 100 тисяч років.

Організація додала, що "невтомні" зусилля щодо припинення викидів, які в основному виникають внаслідок спалювання викопного палива, "необхідні" для зменшення цього розриву викидів.

У доповіді говориться, що жодна з країн "Великої двадцятки" не скорочує викиди темпами, відповідними їхнім цілям із балансування забруднення - так званому "чистому нулю".

Експерти відзначають, що якщо плани дій всіх країн по боротьбі зі зміною клімату, відомі як визначені на національному рівні вклади (NDC), і зобов'язання по нульовому рівню викидів (вуглецевої нейтральності) будуть виконані, обмеження підвищення температури на 2°c стане можливим.

"Зобов'язання з вуглецевої нейтральності в даний час не вважаються такими, що заслуговують довіри", - додали в ЮНЕП.

Тим часом, Всесвітня метеорологічна організація заявила, що рівні парникових газів, що нагрівають клімат, в атмосфері досягли нового рекордного рівня.

Глобальне потепління - новини

Як повідомляв УНІАН, раніше вчені попередили, що клімат планети може перетнути сигнальний рубіж в 1,5°C потепління у порівнянні з доіндустріальною епохою вже в найближчі 5-6 років. Щоб зупинити подальше зростання глобальної температури, людство повинно різко скоротити викиди CO₂.

Кліматологи попереджають, що без припинення викидів глобальне потепління точно не зупиниться на позначці в +1,5°C до середньої температури доіндустріального часу. Клімат цілком може потеплішати до позначки +2°C, якщо в атмосферу потрапить ще 1220 гігатонн двоокису вуглецю. При нинішніх обсягах забруднення це відбудеться орієнтовно через 30 років.

Вас також можуть зацікавити новини: