flickr.com/photos/mywright

Вчені пропонують уявити, що станеться зі світом, в якому комах не буде взагалі, пише "Моя планета" з посиланням на Live Science.

Читайте такожВчені заявили, що комарі вибирають людину по генах

"Замість слабких і сильних світу цього - тільки згодне жужання комах", - писав класик. А якщо навпаки - гудіння комах замовкне назавжди? "Якщо комахи зникнуть, світ завалиться - двох варіантів тут бути не може", - говорить Гоггі Давидовитц, професор у відділах ентомології та екології та еволюційної біології в Університеті Арізони.

Відео дня

Якщо комахи зникнуть, вас не будуть турбувати настирливі комарі, а вашу собаку - блохи. Набагато більш істотно те, що припиниться поширення таких захворювань, як малярія і лихоманка денге, які заражають мільйони і вбивають сотні тисяч людей у рік.

Фермерам більше не доведеться використовувати інсектициди - 300 млн кг хімічних речовин, щороку використовуються тільки в США - для захисту сільськогосподарських культур від комах-шкідників.

Тим не менше ці вигоди для людства, загалом, будуть безглуздими, тому що більшість з нас зіткнеться із загрозою голодної смерті. "Мінуси переважують плюси", - говорить Гоггі Давидовитц.

Приблизно 80% всіх рослин у світі є покритосеменними, або квітковими. Для відтворення цих рослин потрібно перенести пилок з пильовика тичинки на рильце маточки. Зрідка цей трюк проробляють вода, вітер, птахи або летючі миші. Але переважна більшість робіт із запилення виконуються комахами, в тому числі бджолами, жуками, мухами і метеликами. "Без запилювачів більшість рослин на планеті зникне" - говорить Гоггі Давидовитц.

В залежності від країни раціон людини від 50% до 90% складається з продуктів, одержуваних від квіткових рослин. До покритосеменних належать основні зернові культури, такі як рис і пшениця, а також овочі і фрукти. Крім того, квіткові рослини непрямо складають раціон тварин, які ми їмо (корів, курей), і навіть більшості прісноводних риб. Таким чином відбудеться ефект доміно. Слідом за зникненням комах зникнуть і запилювані ними рослини, а слідом за ними вимруть і тварини, які харчуються рослинами.

Апокаліптичну картину доповнить той факт, що всі мертві рослини і туші тварин і людські тіла будуть розкладатися набагато повільніше, ніж у світі з комахами. Справа в тому, що комахи, поряд з бактеріями і грибками, служать основними редуцентами органічних матеріалів, від опалого листя до трупів. Без комах світ був би переповнений мертвечиною.

Ще один поетичний штрих: світ не зможе виробляти такі важливі для людини і його історії речі, як мед і шовк, оскільки і те і інше є продуктом життєдіяльності комах.

Але найсумніше, що все перераховане вище - не просто абстрактні роздуми. Процес вимирання комах вже почався, каже Гоггі Давидовитц. По комахах дуже б'ють руйнування їх природного середовища існування в результаті людської діяльності, вплив пестицидів і зміна клімату. Останній фактор, зокрема, привів до того, що порушилася синхронізація розцвітання рослин і пробудження комах, через це квіти іноді залишаються незапиленими.