Волонтери закликають українців приносити зайву їжу зі святкового столу, яку вже немає сил з'їсти своїми силами, в центри допомоги бідним, а побутове сміття - сортувати та відвозити на спеціальні сортувальні станції.

Як йдеться в сюжеті ТСН, традиційно перед святами українці масово купували продукти харчування в магазинах. Цього року такі новорічні закупки обійшлися громадянам приблизно в 1 мільярд гривень. Втім досвід вже не раз показував, що перед святами люди дуже часто купують більше, ніж можуть з'їсти.

Читайте такожСміттєвий апокаліпсис: ONUKA зняла кліп на головному звалищі столиці (відео)

Тож у такі святкові дні кількість сміття збільшується на сотні тонн. Передусім на смітник потрапляє їжа - оселедець під шубою, олів'є та інші салати, а також закуски. У містах українські родини викидають до 15% харчів, куплених до святкового столу, бо просто не встигають їх з’їсти і вони псуються.

Втім, насправді їжу від смітника врятувати не так вже й складно - нею можна просто поділитися, кажуть дівчата з молодіжного руху, які щотижня годують безхатьків, старих та бідних людей. Волонтери зізнаються, що кожного року бідні люди особливо чекають на свята, адже всім хочеться чогось смачного та особливого.

Тому якщо на святковому столі залишається їжа, яку вже немає сил доїсти, найкращий спосіб її позбутися - віднести до таких волонтерських центрів, таким чином подарувавши трохи свята тим, хто не має змоги забезпечити себе самостійно. Якщо ж у вашому місті такого центру немає, їжу завжди з радістю приймуть у будь-якій церкві. До речі, також різноманітні волонтерські та церковні організації приймають речі чи одяг, які потім роздають нужденним.

Крім того, за тиждень вихідних українці продукують до 10 кілограмів побутового сміття кожен. І тут на допомогу приходить сортування сміття. Пакунки від подарунків, пляшки від алкоголю, пластик від напоїв, коробки від цукерок та навіть бляшанки від кукурудзи та зеленого горошку - усе це можна можна зробити "корисним" сміттям, лише правильно відсортувавши.

Вже не перший рік громадська організація "Україна без сміття" приймає на переробку побутове сміття. Його треба лише вимити та розсортувати по окремим групами, а потім привезти до одного з центрів сортування сміття.

Як повідомляв УНІАН, після новорічних святкувань у центрі Києва комунальники зібрали понад 100 тонн сміття.