Ілюстрація REUTERS

Експорт фруктів і горіхів в Україні в лютому 2019 року зріс на третину - до рекордної позначки 24,8 мільйона доларів, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт агропродукції: скільки і куди продавали

Про це свідчать дані аналітичної платформи East Fruit.

Відео дня

"У лютому 2019 року виручка від експорту фруктів і горіхів з України була рекордною за всю історію, сягнувши 24,8 мільйона доларів США. Експорт зріс на 10% по відношенню до січня 2019 року і на третину перевищив показники лютого 2018 року", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що за два місяці 2019 року Україна вже заробила на експорті фруктів, ягід і горіхів 47,4 мільйона доларів, або на 22% більше, ніж роком раніше.

За інформацією аналітиків платформи, експорт в лютому більш ніж подвоївся за два роки. Так, у лютому 2017 року загальна виручка від експорту всіх фруктів, ягід і горіхів не перевищувала 11,5 мільйона доларів, а в лютому 2019 року була у 2,2 раза вище.

Ілюстрація REUTERS

Уточнюється, що як і раніше головною статтею експорту були волоські горіхи, на які в лютому 2019 року припадало близько 64% експортної виручки, що значно менше минулорічного показника (77%).

Експерти зазначають, що головною причиною зниження частки волоських горіхів у виручці стало зниження середніх цін на цю продукцію, а також збільшення виручки від експорту свіжих яблук і заморожених ягід і фруктів.

Повідомляється, що на яблука у лютому 2019 року припало 14% усієї виручки, проти 8% роком раніше і 4% двома роками раніше. Заморожені ж ягоди принесли Україні в лютому 2019 року 21% всієї експортної виручки, хоча в лютому минулого року їх питома вага не перевищувала 14%.

Експерти зазначають, що експортна виручка за фруктів, горіхів і ягід є максимальною в листопаді кожного року, після чого починає знижуватися аж до липня. Проте у 2019 році цілком можливе зростання експортної виручки в березні або квітні, т. к. запаси яблук, волоських горіхів і заморожених ягід як і раніше залишаються дуже високими.

Як повідомляв УНІАН, експорт плодово-ягідної продукції з України у 2018 році збільшився на 17% у порівнянні з 2017 роком і становить рекордні 229 мільйонів доларів.