Ілюстрація / REUTERS

На Донеччині правоохоронці відкрили кримінальну справу на фермерське господарство, представники якого незаконно обробляли державну землю.

Власником фірми, на яку відкрили справу, зараз є рідний брат голови Бахмутської райради. А раніше вона належала йому самому, передає «Вільне радіо» з посиланням на власні джерела.

Читайте такожСкандал із "Гаврилівськими курчатами": пташиний могильник досі псує повітря під Києвом (відео)

Відео дня

21 травня Артемівський міськрайонний суд наклав арешт на техніку фермерського господарства “Максимус 1”. За даними правоохоронців, 19 травня на арештованій техніці працівники господарства незаконно обробляли землю Званівської ОТГ, яка їм не належить.

На місці незаконної обробки землі поліцейські затримали вантажівку “Камаз”, трактор John Deere (вартість на вторинному ринку від 2,5 мільйонів гривень), та сівалку Horсh Maestro (ціною в 5 мільйонів гривень).

В адміністрації Званівської ОТГ Вільному радіо пояснили, що всі землі територіальної громади вони віддають в оренду лише через публічний аукціон. Так, у фірми “Максимус 1” є договір про оренду, але не на ту ділянку, де їх спіймали правоохоронці.

“Договору про оренду з цією або іншою організацією на цю земельну ділянку у нас немає. Тобто дії проводилися незаконно”, — розповів Вільному радіо голова Званівської ОТГ Олександр Білицький.

За даними аналітичної системи YouControl, власником фірми “Максимус 1” є Юрій Пластун, брат голови Бахмутської районної ради Євгена Пластуна. А раніше керував підприємством сам чинний голова райради.

За інформацією Вільного радіо, на місці, де правоохоронці оформлювали протокол, Євген Пластун також був присутнім та спілкувався з правоохоронцями.

Журналісти Вільного радіо намагались взяти коментар у Євгена Пластуна що він робив на місці злочину та про що говорив з поліцейськими, однак в приймальні нам відповіли, що чиновник у відпустці. Це вже третя відпустка впродовж двох місяців, про яку повідомляють Вільному радіо.

Зазначимо, нинішнього керівника фірми звинувачують за статтею “Самовільне зайняття земельної ділянки” кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Главу Бахмутської районної ради раніше підозрювали одразу за трьома статтями: декларування недостовірної інформації, зловживання владою або службовим становищем та незаконне збагачення.

Однак, за останньою справою чиновника звільнили від відповідальності через те, що Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення.

Крім того, по одній з справ суд тимчасово відсторонив його від посади. Однак, за даними правоохоронців,Пластун в той час продовжував працювати. Через це на нього відкрили ще одне кримінальне провадження за умисне порушення вимог суду. Євген Пластун журналістам Вільному радіо заперечив звинувачення та заявив, що не згоден, що порушив вимоги суду.