Ілюстрація REUTERS

Відкриття в Україні ринку земель сільгосппризначення і ухвалення відповідного законодавства дозволить розкрити значний потенціал для економічного зростання, який додатково становитиме близько 2% щорічно.

Читайте такожУкраїна може розпочати процес відкриття ринку сільгоспземлі з 2020 року - очільниця Мінагропроду

Такий прогноз озвучила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен на прес-конференції.

Відео дня

«Відкриття ринку земель дозволить людям купувати і продавати землю, це буде найбільшою трансформуючою реформою для зростання економіки, яку Україна може зробити... Розрахунки, які ми робили, говорять про те, що Україна може підвищити своє зростання на 1 або 2% на рік, крім основного зростання, у разі запуску ринку земель. Однак це дуже консервативні показники, позаяк буде ще багато супутніх позитивних моментів», - зазначила Кахконен.

Вона також висловила сподівання, що новий президент і новий уряд України візьмуть на себе зобов'язання зняти мораторій на продаж земель сільгосппризначення.

Як повідомив провідний економіст Світового банку Фарук Кхан, який також був присутній на прес-конференції, для прискорення економічного зростання України також необхідно досягти фіскальної стабільності, розв’язати проблеми непрацюючих кредитів у держбанках, упровадити антикорупційні заходи, а також відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

"Якщо буде прогрес за цими напрямками, то Україна отримає 3,4% зростання ВВП у 2020-му і 3,8% у 2021 році. Але якщо реформи не будуть продовжуватися, зростання економіки буде нижче за 2%", - додав Кхан.

Як повідомляв УНІАН, у грудні минулого року Верховна Рада продовжила діючий в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

За оцінкою Світового банку, скасування мораторію приноситиме економіці України 0,7-1,5 млрд дол. щорічно.