Українську землю зможуть купувати лише українські компанії / фото УНІАН

Кабінет міністрів України має намір знизити реальну ставку за кредитами на купівлю землі сільськогосподарського призначення після скасування мораторію на її продаж з 17% до 3% завдяки програмі компенсацій процентних ставок, на яку в проекті державного бюджету на 2020 рік планується спрямувати 4,4 млрд грн.

Читайте такожВідкриття ринку: Світовий банк оцінив, скільки грошей потрібно фермерам на купівлю землі

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький.

Відео дня

«Облікова ставка НБУ зараз 17%. Фактично, при залученні с/г товаровиробником кредиту під 20% після компенсації облікової ставки, кредит йому коштуватиме лише 3%, що є повною мірою європейським рівнем і дешевше, ніж орендна плата, яку господарство вже сплачує», - написав Висоцький.

За його словами, вартість кредитів в Україні є однією з найбільших перешкод для упровадження вільного обороту земель, оскільки висока вартість залучення фінансування змушує багатьох аграріїв не підтримувати реформу, бо в них немає коштів, щоб стати повноцінними учасниками ринку.

Так, для задоволення попиту аграріїв на дешевий кредитний ресурс планується ввести програму здешевлення відсотків за кредитами, залученими для купівлі землі.

«Тільки на 2020 рік за цим напрямком буде надано 4,4 млрд грн - це в 25 разів більше, ніж було передбачено на пільгове кредитування фермерів у 2019 році. Цього буде цілком достатньо для задоволення попиту аграріїв у перший рік », - підкреслив Висоцький, додавши, що саме фермери зможуть отримати пільгові кредити від держави на придбання землі.

Висоцький також додав, що українську землю зможуть купувати лише українські громадяни й українські компанії, і "жодних інших варіантів немає, і бути не може".

Як повідомляв УНІАН, як заявила на початку вересня міністр фінансів України Оксана Маркарова, уряд України готує інструмент здешевлення кредитів для фермерів у формі компенсації кредитної ставки.

Урядовий проект державного бюджету України на 2020 рік передбачає на підтримку агропромислового комплексу 4,4 млрд грн.