Ілюстрація REUTERS

Аграрний реєстр запрацював в пілотному режимі в 6 областях України – Київській, Черкаській, Одеській, Львівській, Волинській та Миколаївській.

Читайте такожДержгеокадарстр позбавлять права розпоряджатися землею

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Відео дня

Згідно з повідомленням, сервіс буде працювати за принципом "єдиного вікна". Після реєстрації користувач зможе отримати інформацію з Державного земельного кадастру, зокрема - про земельні ділянки в користуванні та власності, а також дані з реєстру юридичних та фізичних осіб, реєстру прав, реєстру тварин.

"Аграрний реєстр покликаний спростити комунікацію між владою і агровиробниками та мінімізувати необхідність безпосереднього контакту з чиновниками. Через особистий кабінет агровиробник зможе комунікувати з органами державної влади, стежити за новинами, державною підтримкою, ділитися інформацією", - цитує прес-служба заступника міністра Інну Метєлєву.

За її словами, вже зараз пілотний проект допомагає аграріям у ключових речах. В першу чергу – відстежувати всю інформацію про своє господарство в державних реєстрах, а також бачити у своєму особистому кабінеті, скільки у них землі, чи не зникла земельна ділянка, не з'явився у ділянки новий власник та інше.

Планується, що пізніше через Аграрний реєстр можна буде замовляти державні послуги для ведення сільського господарства.

"Ми плануємо створити додаткові функції та сервіси в особистому кабінеті користувача, щоб можна було подати заявку на отримання дозвільних документів, замовити будь-які довідки та реєстри про себе, повідомити Держгеокадастр або інші реєстри про помилки", - цитує прес-служба заступника міністра Тараса Висоцького.

Крім цього, використання реєстру може спростити отримання банківського кредитування для фермерів. Як наголошується в повідомленні, фінустанови зможуть безпосередньо з реєстру отримати прозору інформацію про позичальника (декларації, дані про використання державних програм підтримки, фінансову звітність, кредитну історію та інше), що підвищить шанси агровиробника на отримання кредиту.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства анонсував запуск Аграрного реєстру з 1 грудня.

За словами заступника міністра Тараса Висоцького, через цей реєстр аграрії зможуть оформляти державну підтримку.

Кабінет міністрів планує консолідувати реєстри Державної служби геодезії, картографії та кадастру з реєстром речових прав для запобігання маніпуляцій та простежування громадянства кінцевих бенефіціарів компаній, які хочуть купити землю сільгосппризначення після скасування мораторію на її продаж.