Ілюстрація REUTERS

Україна в січні-квітні поточного року скоротила експорт молочної продукції на 26% – до 64,7 млн дол., при цьому збільшивши імпорт до 88,7 млн дол., що у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте такожПрибутковість виробництва молока в Україні впала до шестирічного мінімуму

Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

Відео дня

"За чотири місяці втрати від скорочення експорту української молочної продукції становили 22,7 млн дол., торговельне сальдо продовжує негативний курс і вже досягло 24 млн дол. Всього за цей період було експортовано товарів на суму 64,7 млн дол., що на 26% менше, ніж минулого року", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що за підсумками чотирьох місяців «мінусують» абсолютно всі категорії молочних продуктів. Найбільше скоротився експорт вершкового масла – на 45,5%, до 4,1 тис. тонн, молока і вершків згущених – на 34%, до 6,5 тис. тонн, сирів – на 32%, до 1,6 тис. тонн, молока і вершків незгущених – на 30%, до 7,6 тис. тонн.

Погіршилася ситуація з торгівлею кисломолочними продуктами, де падіння досягло 13% – до 1,7 тис. тонн. Експорт морозива (єдина група молочних товарів, яка в першому кварталі демонструвала зростання) у цей період показав мінус 0,6%, скоротившись до 1,9 тис. тонн.

В асоціації зазначають, що за деякими позиціями зовнішня торгівля пожвавилася, хоча вона все ще знаходяться в негативній зоні. Сюди належить молочна сироватка, яка скоротила різницю з мінус 39% у січні-березні до мінус 25% (7,9 тис. тонн) у січні-квітні у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Також збільшення експорту казеїну дозволило скоротити відставання з мінус 39,5% у січні-березні до мінус 10,7% (985 тонн) у січні-квітні у порівнянні з минулим роком.

Водночас, імпорт молочної продукції демонструє зростання за всіма товарними групи.

"За цей період було імпортовано продукції на загальну суму 88,7 млн дол., що на 156% більше, ніж минулого року", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, імпорт вершкового масла збільшився майже в 11 разів – до 4,1 тис. тонн, молока і вершків незгущених – у 7,5 раза, до 4 тис. тонн, казеїну – у 5 разів, до 67 тис. тонн.

Імпорт морозива зріс майже у 2 рази – до 159 тонн, сирів – у 2,4 раза, до 13,1 тис. тонн, молока і вершків згущених – у 2,2 раза, до 1,4 тис. тонн.

Найменше збільшився імпорт молочної сироватки – на 85%, до 1,3 тис. тонн, а також кисломолочних продуктів – на 32%, до 2,6 тис. тонн.

В асоціації наголошують, що позитивними передумовами для збільшення експорту молочної продукції з України в наступні місяці можуть стати традиційний сезонний фактор посилення зовнішньоторговельної активності, ослаблення карантину у світі та відновлення попиту.

Як повідомляв УНІАН, виробництво молока в Україні в січні-березні 2020 року скоротилося на 2,8% - до 1,84 млн тонн.

У 2019 році виробництво молока в країні скоротилося на 3,7% - до 9,68 млн тонн, що стало антирекордом за всі роки незалежності України.