Ілюстрація REUTERS

Українські м'ясопереробні підприємства завантажені менш ніж на половину, при цьому у світі спостерігається дефіцит свинини, який нікому покрити.

Про це повідомила прес-служба асоціації "М'ясної галузі" із посиланням на виконавчого директора Миколи Бабенка.

"Обсяги внутрішнього споживання свинини мають потенціал для збільшення як мінімум удвічі. М'ясо повинно стати доступним для населення України. Крім того, існує світовий дефіцит свинини, який нікому закрити, а це ще 10 млн тонн", - наводяться в повідомленні слова експерта.

Відео дня

В асоціації відзначають, що, навіть за оптимістичними прогнозами, такий дефіцит залишиться на найближчі 10 років. В Євросоюзі ціни на свинину в 2019 році зросли в півтора раза, що приносить місцевим свинарям і переробникам надприбуток і забезпечує рентабельність інвестицій 100% на рік і більше.

Читайте такожУкраїна опустилася на четверте місце серед експортерів курятини до ЄС

В Україні, за даними асоціації, станом на 1 червня чисельність поголів'я свиней встановило антирекорд - 5,7 млн голів, із яких лише 3,3 млн голів вирощуються в промисловому свинарстві. Для порівняння, поголів'я свиней у невеликий по площі Данії оцінюється в 12 млн голів, Бельгії - 6,2 млн голів.

При цьому споживання свинини на одного жителя в рік становить: у країнах Європейського Союзу - 45 кг, в Китаї - 40 кг, у Білорусі - 38 кг, в Росії - 30 кг, а в Україні - лише 15 кг.

Як повідомляв УНІАН, "Інститут аграрної економіки" прогнозує скорочення обсягів продукції свинини в 2020 році на 1,4% – до 930,8 тис. тонн. За оцінками експертів, Україна продовжить нарощувати обсяги виробництва тваринницької продукції в 2020 році шляхом зростання обсягів вирощування птиці та виробництва яєць.