Коли садити огірки навесні / фото ua.depositphotos.com

Огірок - одна з найпопулярніших культур на українських дачних ділянках. Він полюбився городникам за приємний смак і простоту вирощування. Огірки вельми невимогливі до умов вирощування, але для хорошого врожаю важливо їх правильно висадити.

Коли сіяти огірки навесні

Огірки як правило висаджують насінням у відкритий грунт, проте допустима також посадка через розсаду. Цей овоч належить до теплолюбних культур. При виборі дати посадки огірків орієнтуються на температуру повітря.

Щоб насіння зійшло і дало хороший урожай, температура грунту при посадці не повинна бути нижче +13-15 градусів. Оптимальна температура + 20 градусів. Температура повітря вдень повинна бути не нижче +15-18 градусів вдень, а вночі не опускатися нижче +8 градусів. Зверніть увагу, що тепла погода повинна бути стабільною протягом декількох днів, оскільки насіння огірків погано переносить заморозки.

Сіяти насіння можна тоді, коли температура досягне зазначених значень. На півдні України огірки можна висаджувати в кінці квітня, а в центральних і північних районах краще почекати до середини травня. У найхолодніших регіонах можна провести посадку на початку червня. Якщо посіяти огірки занадто рано, вони промерзнуть в землі і не проростуть.

Сприятливі дні для посадки за місячним календарем

При посадці огірків варто орієнтуватися не тільки на погоду, але і фази Місяця. Не всі місячні фази сприятливо впливають на ріст овочів. Вибирати дату за місячним календарем також варто при посадці огірків в теплиці і на підвіконні. Добре підходять для посіву культури такі дні:

  • в березні: 3, 4, 12, 21;
  • у квітні: 8, 9, 18, 19, 28;
  • у травні: 5, 6, 7, 24, 25;
  • в червні: 1, 2, 3, 11, 12, 13, 20, 29, 30.

Якщо ви не можете провести посадку в ці дні - нічого страшного. Головне, щоб городні роботи не випадали на несприятливі дати місячного календаря. Ці дні вкрай не рекомендуються для будь-яких посівних робіт, а посіяне насіння не дасть хороший урожай:

  • в квітні: 5-6, 12, 27;
  • у травні: 2-4, 11, 26, 30-31;
  • в червні: 10, 24, 26-27.

Підготовка грунту і насіння до посіву

Щоб насіння швидше зійшло, його можна покласти в марлевий мішечок, зав'язати його і підвісити до батареї в будинку. Таку процедуру потрібно проводити за місяць до передбачуваної дати посіву, але можна і за 2 тижні. Також до посадки можна провести знезараження насіння в розчині зеленки - 1 мл зеленки на 100 мл теплої води. У такому розчині насіння тримають 30 хвилин.

Грунт для посадки огірка потрібно вибирати на сонячній стороні. Найкраще огірки сходять на землі, де росли томати, цибуля, часник, капуста, перець. Не рекомендується садити огірки там, де вони вже росли минулого року.

За 2 тижні до засіву насіння грунт потрібно розпушити і перекопати, внести добрива. Для цього в грядку можна покласти перегній, компост, деревну золу або мінеральні добрива, а потім перемішати з землею.

Садять насіння в мокру лунку глибиною 1,5-2 см.Для цього потрібно розкласти сухе насіння в борозенки на відстані 5-10 см. В одну лунку можна покласти 2-3 насінини і потім видалити найслабші.

Вам також може бути цікаво: