В Україні продовжують дорожчати продукти / фото ua.depositphotos.com

В Україні ціна на імпортні овочі, зокрема, тепличні томати за тиждень злетіла в півтора рази.

"Причиною подорожчання томату на українському ринку стала погана погода як в Україні, так і в Туреччині. Так, затяжні дощі на тлі періоду міжсезоння призвели до того, що збір врожаю в турецьких господарствах дещо призупинився, через що виробники підняли ціну на свою продукцію", – повідомили аналітики проекту EastFruit.

Згідно з їхніми розрахунками, зараз оптова ціна на турецький томат в Україні становить 80-110 грн/кг, що в середньому в півтора рази дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Аналітики зазначають, що сьогодні імпортний томат в Україні коштує в середньому в 1,6 раза дорожче, ніж в аналогічний період минулого року.

Відео дня

Однак гравці ринку не виключають, що імпортний томат на українському ринку почне дешевшати вже з наступного тижня. Свою думку вони аргументують спадом торговельної активності в цьому сегменті одразу після Великодніх свят.

Ціни на продукти в Україні

Як повідомляв УНІАН, у 2023 році традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з чотирьох осіб у близько 1208,78 грн. Це на 24,4% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 972 грн.

Водночас цьогоріч вартість великоднього кошика складає 797 гривень, що на 29,5% більше, ніж торік.

Вас також можуть зацікавити новини: