Експерт оцінив втрати України від припинення транзиту газу / фото УНІАН

Україна в результаті припинення транзиту природного газу через свою територію може втратити майже 3 млрд дол. доходів на рік.

Читайте такожУ Стокгольмі проходити перше засідання за новим позовом проти "Газпрому"

Такими оцінками поділився генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала під час виступу на конференції Європейської Бізнес Асоціації.

Відео дня

За його словами, втрата транзиту газу через територію України – один із ключових викликів майбутнього року.

«Це велика частина доходів для України – майже 3 млрд дол. у рік, які ми можемо вже в 2020 році втратити», - сказав Фіала.

Також одним із ключових викликів він назвав недоступність зовнішніх ринків капіталу.

«Якщо немає доступу до зовнішнього ринку у Міністерства фінансів, то він відсутній і в державних банків, які мають у березні-квітні погасити 900 млн дол. за єврооблігаціями, в «Укрзалізниці», яка 15 березня погашає 150 млн дол. за еврооблігаціями, і ці гроші майже неможливо знайти на внутрішньому ринку», - додав Фіала.

Крім того, він назвав викликами майбутнього року президентські і парламентські вибори, а також високі боргові платежі України.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року. Російський газовий монополіст «Газпром» запропонував продовжити чинні контракти і відмовився визнавати рішення Стокгольмського арбітражу і нового газового законодавства України.

За словами очільника «Нафтогазу» Андрія Коболєва, така позиція російської сторони свідчить про її бажання затягнути переговори до весни-літа 2019 року, коли в Україні завершаться вибори.

Водночас, Україна отримала від Європейської комісії пропозицію про умови транзиту і його обсяги після 2019 року, яку українська сторона планує розглянути протягом двох місяців.

Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.