Названо орієнтовну дату надходження якісної нафти / фото УНІАН

Оператори нафтопроводу «Дружба» узгодили порядок відновлення транзиту нафти з Росії.

Як повідомляє прес-служба акціонерного товариства «Укртранснафта», сьогодні у Будапешті пройшла розширена зустріч операторів нафтопроводу «Дружба» і європейських одержувачів нафти за участю делегації «Укртранснафти».

Читайте такожТранзит російської нафти через Україну можуть відновити в травні

Відео дня

«Сторони обговорили технічні моменти відновлення транзиту і взяли спільні зобов’язання зі звільнення однієї нитки нафтопроводу «Дружба» з РФ через територію Республіки Білорусь і України з витісненням некондиційної нафти з цих ділянок в резервуарні парки ВАТ «Гомельтранснефть Дружба», АТ «Укртранснафта», «MOL» і «Транспетрол» загальною кількістю близько 400 тисяч тонн», - сказано у повідомленні.

У найближчі дні очікується надходження якісної нафти з РФ на територію Республіки Білорусь і далі в Україну.

Орієнтовна дата надходження якісної нафти на пункти здачі на території ЄС - 18 травня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, 19 квітня «Гомельтранснафта Дружба» повідомила «Укртранснафті» про надходження з технологічного ділянки магістрального нафтопроводу «Транснафта - Дружба» (РФ) нафти з погіршеними показниками якості.

22 квітня «Укртранснафта» посилила контроль якості нафти, а 25 квітня вимушено призупинила транзит нафти магістральним нафтопроводом «Мозир - Броди».

Таке рішення компанія, зокрема, ухвалила, керуючись угодою про надання послуг з транспортування нафти територією України. Згідно з умовами цього договору, «Укртранснафта» має право зупинити прийом російської нафти, якщо сировина не відповідає якісним показникам.

26 квітня у прес-службі «Укртранснафти» заявили, що під час переговорів операторів нафтотранспортної системи «Дружба» представники Росії зобов'язалися відновити транзит якісної нафти з 3 травня.