Україні рекомендують відкласти впровадження нового ринку електроенергії / фото УНІАН

Європейський банк реконструкції і розвитку приєднується до інших міжнародних партнерів у рекомендації відкласти запуск нового ринку електроенергії в Україні на певний термін з огляду на те, що підготовка до його імплементації поки не закінчена, зокрема, відсутня необхідна для його успішного функціонування детальна регуляторна та технічна інфраструктура.

Читайте такожНацкомісія не бачить перешкод для запуску з 1 липня ринку електроенергії

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЄБРР.

Відео дня

«З огляду на це, запуск нового ринку 1 липня з великою ймовірністю призведе до порушення його функціонування і, отже, буде не в інтересах українських споживачів та учасників ринку. Водночас перенесення терміну його відкриття має супроводжуватися виробленням чіткого плану послідовних кроків, які забезпечать його нормальний запуск», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що у 2017 році ЄБРР підтримував ухвалення Закону України "Про ринок електроенергії".

«Ми вважаємо, що викладені в цьому законі принципи реформ з часом сприятимуть появі прозорого і диверсифікованого сектору електроенергетики, який забезпечуватиме чисту, стійку і доступну за ціною енергію для всіх українців. Зокрема, ми активно підтримуємо ідею переходу до лібералізованого та конкурентного ринку в цьому секторі, оскільки вважаємо це найкращим шляхом до максимальної ефективності генерації електроенергії», - зазначається у повідомленні.

Відзначається, що ЄБРР готовий надати усіляку допомогу з метою скорочення даної затримки до мінімуму, щоб українські споживачі якомога швидше змогли скористатися перевагами лібералізації даного ринку.

Як повідомляв УНІАН, раніше Представництва Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку в Україні рекомендували відкласти впровадження нового ринку електричної енергії в нашій країні на обмежений період часу через те, що важливі регуляторні норми і IT-системи ще не готові.

У середині квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про ринок електроенергії». За словами одного з авторів документа, цей закон приятиме тому, що в сегментах генерації електроенергії і її поставок для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить обирати різних постачальників електроенергії. Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку мають стартувати в України 1 липня 2019 року.