УНІАН

На його думку, влада сама хоче перенести запуск ринку, але при цьому говорять, що це допоможе гірникам. Але вугільній галузі потрібні системні кроки і реформи, а перенесення запуску ринку тільки погіршить ситуацію, заявив лідер профспілки.

"З подивом дізнався, що на сьогоднішньому засіданні РНБО, яке  присвячене вугільній галузі, будуть розглядати і питання перенесення (запуску. - ред.) ринку електроенергії. Перенесення ринку не вирішує проблеми вугільної галузі, а навпаки - посилює її", - підкреслює Волинець.

Лідер профспілки зазначає, що замість проведення серйозних реформ, влада постійно відволікає увагу іншими питаннями.

Відео дня

"Ми щороку вибиваємо зарплати у Міністерства, стукаємо касками, шахтарі голодують, на підприємствах - трагедії. І нам все кидають якісь подачки, то трохи боргів погасять, то якісь крихти виділять. А тепер взагалі говоримо про перенесення ринку як варіант рішення проблем. Досить розмивати тему і відволікати увагу гірників іншими питаннями", - зазначає голова Незалежної профспілки гірників України.

Михайло Волинець звернувся до Президента і РНБО сконцентруватися на вугільній галузі, а не намагатися проштовхнути якісь свої питання.

"Закликаю Президента і РНБО зараз сконцентруватися на вугільній галузі. А в перспективі дати гірникам ринок і ринкові правила, дати можливість шахтам укладати прямі договори з енергопостачальниками, дати можливість працювати за принципом мінових схем, дати можливість конкурувати. Не потрібно прикриватися проблемами шахтарів і пропихати якісь свої рішення, як те ж перенесення ринку. Для порятунку галузі потрібні системні рішення і кроки, перенесення ринку взагалі ні до чого", - підкреслив Волинець.

Нагадаємо, в ніч на середу, 29 травня, в селі Селець Сокальського району Львівської області на шахті "Лісова" ДП "Львіввугілля" на горизонті 242 м сталося обрушення породи, загинуло двоє людей.

Як раніше повідомлялося, президент Володимир Зеленський призначив на п'ятницю засідання РНБО через проблеми у вугільній галузі.