Новий енергоринок буде запущено 1 липня 2019 року / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, запропонувала вдосконалити систему покладання спеціальних обов’язків із забезпечення доступної ціни електричної енергії для побутових споживачів у новому енергоринку, що буде запущено 1 липня 2019 року. Це дозволить залишити незмінними тарифи для побутових споживачів та стримати зростання тарифів для промислових споживачів.

Про це йдеться в офіційному листі НКРЕКП на адресу Кабінету Міністрів, передає Obozrevatel.

В листі регулятора вказується, що поточна модель покладання спеціальних обов’язків може призвести до додаткового фінансового навантаження на ринок, відповідно, її необхідно вдосконалити.

Відео дня

"НКРЕКП надає пропозиції стосовно питання покладання на учасників ринку спеціальних обов’язків, а саме:

1) продаж не менше 80% електроенергії, виробленої АЕС, на електронних аукціонах за фіксованою ціною;

2) продаж не менше 50% електроенергії, виробленої ГЕС, на електронних аукціонах по фіксованій ціні;

3) закупівля постачальниками універсальних послуг на електронних аукціонах певного обсягу електричної енергії;

4) закупівля операторами мереж (ОСП та ОСР) на електронних аукціонах певного обсягу електричної енергії з метою компенсації технологічних витрат електричної енергії на її передачу/розподіл;

5) зобов'язати АЕС замовляти у ПУП та оплачувати послугу із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів", - йдеться у листі.

Читайте такожЕлектроенергія в Україні може подорожчати після запуску нового ринку - "Укренерго"

Як зазначає НКРЕКП, такий підхід дозволить забезпечити стабільний обсяг електроенергії для потреб населення за доступними цінами.

"Зазначене дозволить знизити додатковий прибуток АЕС та відповідно знизити навантаження на учасників ринку та cередньозважену ціну електричної енергії, застосувати однакові ціни на електронних аукціонах для всіх учасників ринку незалежно від цілей постачання, що унеможливлює потенційне зловживання на різниці в цінах, забезпечити отримувати АЕС та ГЕС прогнозований та стабільний грошовий потік. Також це забезпечить зменшення рівнів тарифів ОСП та ОСР, що, у свою чергу, зменшить обсяг PSO за рахунок різниці між ціною закупівлі електричної енергії та кінцевою ціною для населення", - пише регулятор.

Після затвердження відповідної моделі регулятор зможе обрахувати цінові обмеження на різних сегментах ринку, що дозволить не допустити зростання цін на електроенергію для кінцевих споживачів після запровадження нового ринку електричної енергії.

Як повідомляв УНІАН, "Укренерго" пропонує наділити Національну комісію, що регулює питання у сфері енергетики та комунальних послуг, повноваженнями встановлювати граничну ціну електроенергії після запуску в Україні нового ринку з 1 липня 2019 року, щоб уникнути неконтрольованого зростання цін на енергію.

У 2017 році Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, народного депутата Льва Підлісецького, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати постачальників електроенергії.

Запуск ринку запланований на 1 липня поточного року, але також розглядаються варіанти перенесення старту через неготовність до ефективної роботи ринку.