Ілюстрація REUTERS

Видобутий на окупованій території Донбасу антрацит Росія постачає в 19 країн світу. Крім Польщі та Туреччини, які вже ставали фігурантами журналістських розслідувань, поставки йдуть до Грузії, Єгипту та Канади.

Читайте такожБілорусь продає Україні вугілля з ОРДЛО - ЗМІ

Про це свідчить дослідження однієї з великих українських енергокомпаній, яке є в розпорядженні LIGA.net.

Відео дня

Європа і Туреччина - основні споживачі антрациту походженням з ОРДЛО. Згідно з документом, Туреччина з березня 2017-го по грудень 2018-го купила майже 3 млн тонн вугілля цієї марки. Другою за обсягами стала Румунія - 1,02 млн тонн, третьою - Бельгія - 876 990 тонн. За ними йдуть Польща (333 132 тонни) і Болгарія (129 176 тонн).

Загальний обсяг поставок за звітний період оцінюється в 5,96 млн тонн.

фото biz.liga.net

За підрахунками Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, з ОРДЛО щорічно вивозять 2,8 млн тонн вугілля на $288 млн. За даними РЖД і Федеральної митниці РФ, за 2015 рік з ОРДЛО до Росії вивезли близько 1,3 млн тонн антрациту, у 2016-му - 940 000 тонн. За 9 місяців 2017 року обсяг вугільної контрабанди становив 890 000 тонн. І це тільки ті обсяги, які офіційно потрапили в статистику російських залізничних перевезень.

За рахунок контрабанди окупанти фінансують терористичні "республіки" ДНР і ЛНР. Фінансовий зв'язок, згідно з розслідуванням The Washington Post, сторони підтримують через банківську систему" іншої невизнаної "республіки" – Південної Осетії.

"Половина палива, яке потрапляє з Донбасу в РФ споживається підприємствами в Ростовській області – основний споживач Новочеркаська ГРЕС (входить в структуру "Газпрому" - ред.), решта - йде на експорт в інші країни", - розповів LIGA.net співрозмовник в ДТЕК. Контрабандою видобутого вугілля в Росію займається структура бізнесмена-втікача Сергія Курченка - Газ Альянс. Фірма - монополіст на своєму ринку. За даними російського РБК, в березні 2018-го Мінекономіки РФ заборонило іншим трейдерам вести бізнес з угрупованнями ЛНР і ДНР.