Ер-Ріяд планує до кінця листопада поточного року довести потужності з  нафтовидобутку до 12 мільйонів барелів на добу / фото flickr.com

Саудівська Аравія довела свої виробничі потужності з видобутку нафти до рівня 11,3 мільйона барелів на добу.

Про це в четвер, 3 жовтня, повідомив міністр енергетики королівства Абдулазіз бін Салман під час енергетичної конференції в Москві, пише DW.

За словами саудівського урядовця, Ер-Ріяд планує до кінця листопада поточного року довести потужності з нафтовидобутку до 12 мільйонів барелів на добу. Крім того, міністр енергетики Саудівської Аравії висловив переконання, що його країна має "засоби та інструменти, щоб подолати будь-які майбутні виклики", цитує інформагенція Reuters.

Відео дня

Водночас міністр наголосив, що Ер-Ріяд згідно з угодою ОПЕК + може видобувати не більше 10,3 мільйона барелів на добу, але він добровільно взяв на себе зобов'язання видобувати ще менше нафти й триматиме до кінця поточного року видобуток на рівні 9,89 мільйона барелів на добу.

Читайте такожВ ОПЕК заявили, що Саудівська Аравія майже відновила нафтовидобуток

Говорячи про атаку на нафтопереробні заводи компанії Saudi Aramco у вересні та стрімке падіння нафтовидобутку в країні після цього, Абдулазіз бін Салман запевнив, що "ми за три дні відновили видобуток та нашу репутацію" постачальника нафти.

Як повідомлялося, у ніч на 15 вересня безпілотниками було обстріляно кілька важливих об'єктів саудівської нафтової інфраструктури. Внаслідок цього добовий видобуток нафти в королівстві скоротився на 5,7 мільйона барелів, тобто більш ніж наполовину. Відповідальність за атаки на ці об'єкти взяли на себе єменські хусити. Однак у Ер-Ріяді, а також у Вашингтоні, Лондоні, Парижі та Берліні впевнені, що за цією атакою стояв Іран.

Нагадаємо, раніше хусити не раз обстрілювали територію Саудівської Аравії, використовуючи безпілотники, балістичні та крилаті ракети, отримані з Ірану або зроблені за допомогою іранських фахівців. Тегеран є союзником хуситів.