Ілюстрація REUTERS

Українська сторона на переговорах щодо транзиту газу після 2020 року буде прив'язувати питання про прямі поставки газу з РФ до питання компенсації боргів "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте такожОржель назвав дату газових переговорів з Росією та ЄС

Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Відео дня

«Вони («Газпром» - УНІАН) ставлять питання про прямі поставки газу в Україну. Ми, відповідно, ставимо питання про те, що є певні зобов'язання на рівні арбітражів. Якщо це пов'язується з поставками, то ми поставки пов'язуємо безпосередньо з компенсацією цих боргів», - сказав він.

За словами міністра, в питаннях обсягів і термінів поставки Україна максимально координується з європейською стороною, оскільки для них це також критично важливі моменти.

Як повідомляв УНІАН, міністр енергетики і захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель допустив, що черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Україною, Росією і Європейським Союзом відбудеться 5 грудня.

15 листопада президент Росії Володимир Путін заявив про готовність знизити ціну на газ для України на 20-25%.

На що виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко відповів, що запропонована Росією ціна російського газу для України на 20-25% нижче не є знижкою, оскільки "Газпром" у разі прямих поставок не платить за його транспортування.

При цьому топ-менеджер НАК підкреслив, що знижка в 20-25%, з огляду на майбутні обсяги імпорту газу, не зможе реалістично компенсувати відмову від 3 млрд доларів, які повинен сплатити "Газпром" за рішенням Стокгольмського арбітражу.