Володимир Путін / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін вважає, що Україна і Росія зможуть домовитися щодо транзиту газу до Європи.

Про це він заявив на прес-конференції в Москві, відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН, чи буде «газова війна» на початку наступного року.

«Я думаю, що ми домовимося. Ми, до речі кажучи, на шляху до цих домовленостей. І ми будемо прагнути того, щоб українська сторона була задоволена цими домовленостями. У нас немає ніякого бажання загострювати ситуацію в енергетиці або якось використовувати це для впливу на ситуацію в самій Україні. Ми зацікавлені в тому, щоб і Україна отримувала нормально ресурс, і наші споживачі в Європі щоб були спокійні за те, що у нас нормальні відносини з нашими сусідами», - сказав Путін.

Відео дня

Читайте такожЧого чекати від переговорів щодо транзиту газу

Російський лідер зазначив, що в разі укладення нового контракту на транзит через Україну і навіть після його закінчення Росія не має наміру відмовлятися від українського маршруту.

За його словами, маршрут через Україну довший ніж по дну Балтійського моря, але його вигідно використовувати для поставок до центральної і південної Європу.

«Ми готові його зберегти, ми готові були б постачати газ в Україну зі знижкою 20-25%», - додав Путін.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня в Берліні розпочався черговий раунд тристоронніх переговорів у форматі Україна - Росія - Європейська комісія щодо транзиту російського газу через Україну після 2019 року, оскільки 31 грудня 2019 року спливає чинний десятирічний контракт між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України» .

Переговори проходять під головуванням заступника голови Єврокомісії Мароша Шефчовича. Очікується, що вони триватимуть цілий день.

Останні тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року відбулися 28 жовтня в Брюсселі. Попередня зустріч відбулася 19 вересня.