"Нафтогаз" постачав ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових / Ілюстрація УНІАН

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направили до суду обвинувальний акт стосовно 4 осіб у справі щодо заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України».

Як повідомила прес-служба САП, серед обвинувачуваних – директор компанії «Енергія-Новояворівськ», технічний директор компанії «Енергія-Новий Розділ», фінансовий директор двох вищевказаних підприємств, а також організатор схеми, радник директора компанії «Енергія».

Ще одного підозрюваного, директора «Енергія-Новий Розділ», оголошено в розшук, а справу стосовно нього виділено в окреме провадження.

Відео дня

Читайте такожХерсонщина підтвердила зниження тарифу згідно з постановою Уряду - депутат

Слідством встановлено, що підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Як наслідок реалізації цієї корупційної схеми, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а НАК «Нафтогаз України» отримала збитки на загальну суму понад 1,4 млрд грн.

У січні 2018 року детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП затримали та повідомили про підозру 5 особам, серед яких 4 посадовця компаній-власниць ТЕЦ — «Енергія-Новий Розділ» та «Енергія – Новояворівськ» та фізичній особі, яка є наближеною до народних депутатів.

В рамках розслідування вказаного провадження Солом’янським районним судом столиці було накладено арешт на цілісні майнові комплекси «Новороздільска ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ». Відповідно до рішення суду, ці два об’єкти передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Дії вказаних осіб кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Наразі обвинувальний акт направлено до Антикорупційного суду для розгляду по суті.

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня 2018 року у САП заявили, що Національне антикорупційне бюро України завершило справу про заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу на суму понад 1,4 млрд грн компаніями, засновниками яких є народні депутати Богдан і Ярослав Дубневичі.

«10 вересня 2018 року прокурорами САП ухвалено рішення про достатність зібраних доказів для завершення досудового розслідування й стороні захисту надано право ознайомитися з матеріалами в кримінальному провадженні за підозрою посадових осіб «Енергія-Новий Розділ» і «Енергія-Новояворівськ» у заволодінні газом Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в особливо великих розмірах», - зазначили у САП.