Ілюстрація REUTERS

У Відні завершився чотириденний переговорний процес з російським «Газпромом» щодо транзиту газу через територію України з січня 2020 року.

Читайте такожУ Кремлі відмовилися коментувати перспективи газових переговорів між Україною та РФ

Про це повідомив гендиректор ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«Сьогодні о 5:28 ранку закінчили практично цілодобовий 4-денний переговорний марафон з «Газпромом» у Відні. Уже лечу в Брюссель для вирішення іншої важливої задачі - своєчасного підписання міжоператорскої угоди зі словацьким оператором ГТС Eustream на підставі європейських правил», - написав він.

При цьому Макогон не уточнив, чим завершився переговорний процес, який мав фіналізувати домовленості щодо нового транзитного контракту.

Як повідомляв УНІАН, після тристоронніх перемовин України, Європейського Союзу та Росії 20 грудня в Мінську щодо транзиту газу «Оператор ГТС України» та російський «Газпром» продовжили двосторонні перемовини у Відні.

За підсумками тристоронніх переговорів міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони підписали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей.

Наприкінці цього року «Оператор ГТС України» вже підписав міжоператорські угоди з Угорщиною, Румунією, Молдоваю та Польщею. Перемовини зі словацьким оператором EUSTREAM та російським «Газпромом» знаходяться на фінальній стадії.

Раніше співпрацю українського оператора ГТС з суміжними операторами блокував довгостроковий контракт між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом», який завершується 1 січня 2020 року.