Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів попросив наглядову раду "Нафтогазу" призупинити виплату премій топ-менеджменту компанії за перемогу в Стокгольмському суді над "Газпромом".

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли про частку премій для керівніцтва за отримані від "Газпрому" $2,9 мільярда

За даними інформованого джерела LB.ua, у листі, який Кабмін спрямував наглядовій раді, йдеться, що уряд хоче вивчити контракти членів правління і питання коректності виплати премій.

Відео дня

Нагадаємо, в 2018 році наглядова рада "Нафтогазу" вирішила передати на премії 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США). Тоді виплатили першу частину премій на суму 20,7 млн доларів (541 млн грн). Ця сума відповідала 1% від обсягу виграшу, визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік.

Гроші отримав 41 співробітник компанії з числа тих, хто прямо або опосередковано внесли значний внесок у досягнення цього результату. Зокрема, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв отримав $7,9 млн, а комерційний директор компанії Юрій Вітренко - $6 млн.

Інші премії повинні були бути виплачені після стягнення з "Газпрому" залишку виграшу. Тоді він становив 2,6 млрд доларів.

Гроші вдалося отримати тільки в кінці 2019 року. За рахунок штрафних санкцій сума зросла до 2,9 млрд доларів, відповідно топ-менеджери отримають близько 29 млн доларів (близько 700 млн гривень).