В "Укренерго" призначили нового в. о. голови компанії / фото УНІАН

Наглядова рада оператора Об'єднаної енергосистеми України – держкомпанії "Укренерго" призначила першого заступника голови правління Володимира Кудрицького новим виконуючим обов'язки голови компанії після того, як колишній глава "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив про свою відставку.

Читайте такожГолова "Укренерго" Всеволод Ковальчук йде у відставку

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила керівник департаменту зовнішніх комунікацій та міжнародного співробітництва компанії "Укренерго" Марія Цатурян.

Відео дня

"Всеволод Ковальчук припиняє виконання обов'язків в. о. голови правління. Згідно з рішенням наглядової ради, до моменту завершення конкурсу з відбору голови компанії виконуватиме обов'язки голови правління перший заступник голови правління Володимир Кудрицкий", - написала вона.

Ковальчук, який виконував обов'язки голови "Укренерго" з 2015 року, написав на своїй сторінці в Facebook, що робота проходила під надзвичайним тиском, в умовах постійних спроб дискредитації та контролю над оператором енергосистеми України.

"Кожен виробник, хоч державний, хоч приватний. Імпортери, експортери, інвестори у нові генеруючі потужності, великі промислові споживачі тощо. І щоб долати це тиск, потрібна підтримка і воля. Бажано від тих, хто безпосередньо відповідає за політику в електроенергетичній галузі", - зазначив він.

За словами Ковальчука, протягом тривалого часу робота "Укренерго" блокується діями або бездіяльністю Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

"Сертифікація "Укренерго" як незалежного оператора за європейськими стандартами (що, зокрема, є обов'язковою умовою для інтеграції в європейську енергомережу) безпідставно відстрочено на невизначений термін, оскільки необхідні зміни в законодавство так і не були ініційовані профільним міністерством, попри наші численні звернення", - написав він.

Ковальчук підкреслив, що вирішення у сфері підтримки виробників енергії з поновлюваних джерел і виконання спеціальних зобов'язань щодо забезпечення гарантованих цін для населення (ПСО) систематично спотворюють ринок електроенергії. Відсутність чіткої політики у сфері відновлюваної енергетики та створення нових генеруючих потужностей, систем акумуляції енергії й таке інше, створюють загрози для стабільного функціонування енергосистеми вже в найближчому майбутньому і зменшують інтерес іноземних інвесторів на користь локального великого бізнесу, вважає він.

"Таким чином, особисто я не поділяю поточну політику у галузі, а особливо політизацію чисто економічних процесів на ринку електроенергетики. Я завжди був і залишаюся прихильником ліберальних економічних законів, сильної держави та верховенства права. Блокування діяльності стратегічних підприємств, порушення букви і духу міжнародних зобов'язань, бездіяльність, популізм і адміністративний тиск я зневажаю, і вважаю для себе неприйнятним працювати в таких умовах", - заявив колишній глава компанії.

Як повідомляв УНІАН, у середині січня держкомпанія "Укренерго" оголосила конкурс з відбору нового голови правління.

Всеволод Ковальчук тимчасово виконував обов'язки директора держкомпанії "Укренерго" з 2015 року.

Довідка УНІАН. Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію Об'єднаної енергосистеми країни.

"Укренерго" є державним підприємством, перебуває у підпорядкуванні Міністерства фінансів України.