За продану електроенергію "Енергоатом" отримав лише половину коштів / rnpp.rv.ua

З початку 2020 року борг ДП «Гарантований покупець» перед ДП «НАЕК «Енергоатом» склав 2,8 мільярда гривень, при цьому за лютий приріст боргу становить понад 1,8 мільярда гривень.

Про це очільник НАЕК «Енергоатом» Павло Павлишин повідомив у ході наради з проблем законодавчого забезпечення і функціонування атомної галузі та проблем з розрахунком на ринку електроенергії, яка відбулась в «Енергоатомі» 2 березня за участі голови підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки ВР України Остапа Шипайло, керівника Державної інспекції ядерного регулювання України Григорія Плачкова, голови директорату розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості Олександра Шуста та директора ДП «Енергоринок» Юрія Гнатюка.

Під час наради Павло Павлишин наголосив, що основними проблемами для компанії в умовах функціонування нового ринку електроенергії залишаються механізм ПСО та платоспроможність ДП «Гарантований покупець». Він зазначив, що з початку року, за продану електроенергію, включаючи ПСО, «Енергоатом» отримав лише половину коштів. І це в умовах, коли механізм покладання спеціальних обов’язків (для компенсації різниці в ціні для населення і витрат на «зелений тариф») не забезпечує покриття економічно-обґрунтованих витрат «Енергоатома», зокрема – на оплату диспетчеризації та акцизного податку. Керівник «Енергоатома» акцентував увагу на тому, що відсутність своєчасної та повної оплати електроенергії для «Енергоатома» призвела до дефіциту коштів на виконання виробничої програми, на оплату свіжого ядерного палива та повної відсутності фінансування інвестпрограми за статтею  «Капітальне будівництво».

Відео дня

«Це означає, що компанія отримає штрафні санкції від постачальників та підрядників у вигляді пені, а якщо ситуація терміново не вирішиться, то вже у березні у нас можливий брак коштів на сплату податків та заробітної плати», – констатував Павло Павлишин.

Всі учасники наради підтримали пропозицію НАЕК «Енергоатом» до Міністерства енергетики та захисту довкілля України створити робочу групу за участю НКРЕКУ, Мінекоенерго, учасників електроенергетичного ринку з метою розв’язання ситуації, що склалася.

«Ми впевнені, що вихід є, але для цього необхідно абстрагуватись від особистих інтересів, згадати, що усі ми працюємо в першу чергу на українську державу», – наголосив Павло Павлишин.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.